NaslovnaIstaknute obavijestiBrošura sa predstavljanja Operativnog programa za zaštitu okoliša

Brošura sa predstavljanja Operativnog programa za zaštitu okoliša

U Zagrebu je 03.10. u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode održano predstavljanje Operativnog programa za zaštitu okoliša koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz pretpristupnog programa IPA (Instrument pretpristupne pomoći), komponenta IIIB.

U Zagrebu je 03.10. u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode održano predstavljanje Operativnog programa za zaštitu okoliša koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz pretpristupnog programa IPA (Instrument pretpristupne pomoći), komponenta IIIB.

Operativni program za zaštitu okoliša usmjeren je na područja gospodarenja otpadom i upravljanja vodama, te čini programski okvir za korištenje financijskih sredstava Europske unije za sljedeće prioritete:

• razvoj infrastrukture za gospodarenje otpadom radi uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj

• zaštite vodnih resursa Hrvatske poboljšanjem sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama.

Skupu su se obratili prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, g. Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, Nj. E. Paul Vandoren, veleposlanik i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.

 

 

U nastavku donosimo brošuru koja je kreirana i podijeljena u sklopu ovog događaja.

 

Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva zaprimilo aplikaciju i studiju izvodljivosti za Porečki projekt 

Državnom tajniku za vode g. Krmeku u Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva Gradonačelnik Grada Poreča gdin Edi Štifanić i direktor komunalnog društva Usluga Poreč gdin. Rodoljub Kosić uz prisustvo Predsjednika povjerenstva za pripremu i praćenje realizacije EU projekata, predali su Aplikaciju i Studiju izvodljivosti radi kontrole i prosljeđivanja dokumentacije u postupak odobravanja prema EU komisiji.

Porečki EU projekt obuhvaća rješavanje prihvata i pročišćavanja otpadnih voda na 4 uređaja najvišeg stupnja pročišćavanja sirovih voda predviđenim za osjetljiva područja zapadne obale Istarskog poluotoka. Pored uređaja projekt porečkog priobalja obuhvaća  djelomične rekonstrukcije postojećih kanalizacijskih sustava, infrastrukturu izmještanja za tri uređaja na nove lokalitete te proširenje postojeće kanalizacijske mreže koja će omogućiti priključivanje za 28 novih naselja.

DSCF1431 (4)

 

 

Grad Poreč – Parenzo iz EU fondova dobio 500 milijuna kuna

Iz Grada Poreča, 05.07.2013 (15:13)

(Izvor:Grad Poreč – Parenzo)

Grad Poreč uspio je velikim zalaganjem djelatnika Grada Poreča – Parenzo, komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. Poreč i partnera u projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i Općina Tar – Vabriga, Funtane i Vrsara dobiti velika sredstva za ostvarenje projekta koji će omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u skladu s hrvatskim i EU propisima, očuvati i poboljšati kvalitetu podzemnih voda i priobalnih voda, povećati postotak kućanstava priključenih na sustav odvodnje otpadnih voda te smanjiti istjecanje vode iz sustava odvodnje otpadnih voda.

Tako je danas, upravo na tu temu u Maloj vijećnici gradske uprave Grada Poreča – Parenzo održana tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Edi Štifanić i direktor komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. Poreč Milan Laković.

Na samom početku, gradonačelnik Štifanić je predstavnike medija upoznao sa samim projektom, odnosno što se projektom planira, a to je izgradnja/rekonstrukcija mreže komunalnih otpadnih voda u dužini od oko 80 kilometara, i to u tri pravca prema Novoj vasi, Baderni i Fuškulinu čime bi se dodatno priključilo 28 naselja, odnosno 6.300 stanovnika, izgradnja četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna, Poreč Sjever, Poreč Jug i Vrsar ukupnog kapaciteta 137.500 ekvivalent stanovnika, izgradnja postrojenja za obradu mulja, nabava opreme i nadzor.

Važno je napomenuti, kazao je Štifanić, da otpadne vode više neće ići u naše more te da će se voda pročišćavati i ponovo koristiti za zalijevanje zelenih i poljoprivrednih površina jer MBR tehnologija koja će biti ugrađena u uređaje to i omogućava. Na to se nadovezao direktor Usluge Milan Laković, kazavši kako sa uređajima koji su projektirani i koji će se izvesti dobivamo zaštitu III. stupnja vode, a to je najkvalitetnija zaštita.

Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 67.187.400 EUR-a od čega sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 49.723.623 EUR-a dok nacionalno sufinanciranje iznosi 17.463.777 EUR-a, komponenta Grada Poreča je 8% .

Hrvatska je od EU dobila 74% bespovratnih sredstava, a ostali dio dijeli se na način da će hrvatsku komponentu, a to je preostalih 26 % zatvoriti se kroz ministarstva i Vladu, jer ovaj projekt koji je po direktivi EU, ne može se financirati iz proračunskih sredstava nego isključivo iz sredstava koja se prikupljaju za korištenje i zbrinjavanje otpadnih voda. Na naše građane i tvrtke otpada 8% kompletne investicije i mislim da je to najveća beneficija koju smo uspjeli ostvariti kroz ovaj period, naglasio je direktor Laković.

Projekt mora biti završen do 31. prosinca 2016. godine, a to znači da se moramo dobro založiti i ekipirati kako bi projekt bio izveden u tom roku, jer sve što je izvan roka pada na teret jedinice lokalne samouprave, objasnio je Štifanić. Natječaj je predviđen da se raspiše do mjeseca rujna pa je i tom prilikom gradonačelnik apelirao na domaće građevinske tvrtke da se udruže i stvore konzorciji kako bi mogle konkurirati na tržištu budući je natječaj međunarodni.

Svaki uspješan projekt koji je uspio dobiti EU sredstva, kao ovaj Grada Poreča, treba poslužiti kao izvanredan primjer da je moguće uz dobar poslovni projekt, ozbiljne pripreme kompletne dokumentacije i strogo pridržavanje EU kriterija dobiti velika sredstva koja omogućuju napredovanje i dalji razvoj grada.

 

 

Dokumenti