Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
U SKLOPU PROGRAMA IZOBRAZNO-INFORMATIVNIH AKTIVNOSTI O ODRŽIVOM GOSPODARENJU OTPADOM U OSNOVNIM ŠKOLAMA ODRŽANA LIKOVNA NATJECANJA
Share icon
Podjeli
Objavljeno 30.05.2019.
Logotip_KadSeOdvajaSmeceRasteDrvoSrece

Općine Tar-Vabriga – Torre-Abrega, Vrsar – Orsera, Funtana – Funtane, Sveti Lovreč, Vižinada – Visinada, Višnjan – Visignano, Kaštelir-Labinci – Castelliere-S.Domenica i Usluga Poreč d.o.o. provele su likovna natjecanja u osnovnim školama u izradi kreativnih stvari od prethodno sakupljenog otpada u sklopu „Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“. Najbolji radovi odabrani su i nagrađeni na svečanom zatvaranju likovnih natjecanja koje je organizirano u svakoj od škola.

Raspored svečanih zatvaranja likovnih natjecanja:

  • Osnovna škola Jože Šurana u Višnjanu s područnim školama u Kašteliru i Vižinadi 21.05.2019.,
  • Osnovna škola Tar Vabriga, 22.05.2019.,
  • Osnovna škola Vladimira Nazora u Vrsaru 23.05.2019.,
  • Osnovna škola Joakima Rakovca u Svetom Lovreču Pazenatičkom, 27.05.2019.,
Prije otvaranja likovnih natjecanja učenicima su predstavljene osnovne ideje održivog gospodarenja otpadom prilagođene njihovom uzrastu. Cilj natjecanja bio je pobuditi svijest djece o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom, potaknuti njihovu osjetljivost za okoliš, tj. razvijanje pozitivnih navika u postupanju s otpadom i prihvaćanja vlastite odgovornosti prema okolišu u skladu s uzrastom, naučiti ih razliku između otpada i smeća, pomoći im  da spoznaju da i oni mogu spriječiti nastajanje smeća uz par jednostavnih savjeta, kao i ponovno upotrijebiti  predmete i odvajati otpada po kategorijama. Osim edukativnog karaktera, cilj je i potaknuti kreativnost i navesti djecu na razmišljanje o tome kako možemo ponovno iskoristiti već odbačene predmete. Nakon što su učenici dobili upute, imali su dva tjedna vremena za izradu kreativnih uradaka od prethodno sakupljenog otpada. Tijekom provedbe natjecanja djeca osnovnoškolskog uzrasta susrela su se s raznim vrstama otpada koji su naučili prepoznavati. Također, pokazali su svoju kreativnost i od otpada izradili korisne predmete (ukrase, igračke i sl.) te tako shvatili da se dio otpada može ponovo iskoristiti.

Iz svakog razreda odabrana su dva uratka koja su se natjecala za najbolji uradak škole. Posebno su se natjecali učenici razredne i predmetne nastave. Na svečanom zatvaranju natjecanja predstavljen je projekt i pobjednički uradci iz svakog razreda, nakon čega je stručni žiri sastavljen od predstavnika škole i Usluge Poreč d.o.o. odabrao najbolji uradak u kategoriji razredne i u kategoriji predmetne nastave. Potom su proglašeni pobjednički razredi kojima su uručene prigodne nagrade.

Učenici i nastavnici pokazali su zanimanje za temu natjecanja, a izrađeni uradci bili su kreativni i jedinstveni u svakoj od škola koje su sudjelovale. Tu su se našle igračke od plastičnih boca, staklene boce su korištene kao lampe, a nakit se izrađivao od plastičnih slamki i stare odjeće. Proglašenje pobjedničkih razreda čekalo se s nestrpljenjem, a najbolji radovi dobili su zaslužene nagrade.

Organizacija likovnih natjecanja dio planiranih izobrazno-informativnih aktivnosti namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta.  Za najmlađe, vrtićki uzrast, tijekom rujna planirane su kazališne predstave koje će ih potaknuti da usvoje poželjne navike u gospodarenju otpadom.

Organizacija i provedba likovnih natjecanja u osnovnim školama sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 596.838,88 kn od čega je 500.000,00 kn (83%) bespovratnih sredstava potpore Europske unije dodijeljenih iz Kohezijskog fonda.

    Arrow pointing up