NaslovnaVijestiIz Glasa Istre, 13.07.06.

Iz Glasa Istre, 13.07.06.

Na Sjednici gradskog Poglavarstva bez rasprave prošle dvije odluke o prometu
POREČ –
Članovi Gradskog poglavarstva na preksinoć održanoj sjednici jednoglasno su i bez rasprave usvojili pravilnik o načinu odobravanja ulaska u pješačku zonu te o naplati parkiranja na javnim parkiralištima. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Uprave gradskog komunalnog poduzeća Usluga Rodoljub Kosić.
Resorni gradski pročelnik Milan Laković uvodno je pojasnio svrhu novog, dopunjenog dokumenta o ulasku automobila u gradsku pješačku zonu, a to je fleksibilnije prometovanje vozila i pješaka pješačkim zonama, zaštita povijesne jezgre te instaliranje sustava za kontrolu ulaza i prometovanja s videonadzorom, kao i kontrola vremena boravka korisnika kartica, odnosno daljinskog upravljača.
Član poglavarstva Edo Kos naznačio je rigoroznu kontrolu ulaska vozila i represivne mjere koje će se poduzeti protiv svih koji se ne pridržavaju ovog pravilnika. Kako je rekao Kosić, svi koji budu prekršili pravila, a to će sve biti vidljivo uz pomoć videonadzora, kažnjavat će se, među ostalim, i oduzimanjem povlaštenih kartica.
U pripremi dokumenta koristili su se sličnim iskustvima iz Rovinja.
Premda je prošle godine donesen pravilnik o naplati parkiranja na javnim parkiralištima, poglavarstvo je preksinoć usvojilo novi. Bilo je potrebno, pojasnio je pročelnik Laković, ugraditi nove elemente radi novosti u sustavu naplate parkiranja – instaliranja parkomata, SMS plaćanja, novoizgrađenog parkirališta te sankcija protiv neplatiša. Direktor Kosić rekao je da svakodnevno primaju informacije o naplati svih 12 dosad instaliranih parkomata. Naplatom su zadovoljni, premda bi mogla biti bolja, a najviše je koriste turisti, dok domaći najviše eskiviraju plaćanje.
Na sjednici poglavarstva usvojena je i nova odluka o kriterijima za dodjelu stipendija. Kako je uvodno pojasnila resorna pročelnica Vesna Kordić, u primjeni dosadašnje odluke, donesene prije četiri godine, uočene su nedorečenosti. Preciznije definiranje pojedinih odredbi te realnije bodovanje i poticanje stipendista na bolji uspjeh bili su glavni motivi donošenja novog dokumenta. Grad u svom proračunu izdvaja svake godine 40 novih stipendija (od toga pet je učeničkih), isplaćuje se u vremenu trajanja obrazovne godine, ugovor potpisuju i roditelji, a po završetku školovanja stipendist je obvezan javiti se gradskoj upravi i zasnovati radni odnos ukoliko za nj postoji potreba.
Po završetku školovanja stipendije će se vraćati ovisno o postignutom uspjehu, novac neće morati vratiti jedino u slučaju zaposlenja u gradskoj službi, odnosno gradskom poduzeću. Kako je konstatirano u raspravi, na taj se način želi uvesti kvalitetnija evidencija gradskih stipendista koji su završili školovanje. Posao mogu dobiti u Gradu ukoliko postoji potreba za takvim profilima, a vraćeni novac iskoristit će se za dodjelu novih stipendija.
U nastavku sjednice usvojen je zaključak da se ponovi natječaj za prodaju građevinskih parcela u selu Blagdanići po istim uvjetima kao do sada (na prvi natječaj nitko se nije javio) uz opasku da se definira maksimalna izgrađenost po parceli.

Piše: V. MEDVEDEC

Dokumenti