Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Bageri spremni za pospremanje Kaštijuna
Share icon
Podjeli
Objavljeno 21.01.2008.

U roku od tri mjeseca granice odlagališta svest će se u projektirane, a slijedi izgradnja sustava odvodnje oborinskih voda, uređenje reciklažnog dvorišta, asfaltiranje prilaznih putova. PULA – Tijekom ovog vikenda na pulsko odlagalište komunalnog otpada Kaštijun stigla je mehanizacija koja je označila kraj priprema za početak prve faze sanacije. Naime, nakon dugog niza godina i najava radova, ugovor za sanaciju Kaštijuna prije desetak dana potpisale su Herculanea i tvrtka Eurco iz Vinkovaca.

Vrijednost radova sanacije procjenjuje se na 6,4 milijuna kuna, iznos s 40 posto snosi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto financira Grad Pula.

- Trenutno su u tijeku pripremni radovi koje je potrebno obaviti prije početka saniranja. Dio mehanizacije već je dopremljen, a tijekom ovog tjedna dopremit će se i ostala oprema potrebna za radove, koji počinju početkom slijedećeg tjedna na površini na kojoj se odlaže otpad, rekla je voditeljica projekta sanacije u Herculanei Suzana Hodri. Navela je da će se najprije granice odlaganja otpada svesti u projektirane, a potom slijedi izgradnja sustava odvodnje oborinskih i procjednih voda, koji uključuje prikupljanje oborinske voda s površine na koju se odlaže otpad te izgradnju obodnog kanala oko nje.

Izgradnjom tog sustava spriječit će se odljev onečišćenih voda na okolno područje. Sanirat će se i manipulativne površine unutar odlagališta te će se sve prometnice asfaltirati, a uredit će se i reciklažno dvorište i postaviti vaga za otpad. Ugovorom je predviđeno i postavljanje završnog pokrovnog sloja na 15 posto odlagališta.

Planirani ok završetka radova na odlagalištu je tri mjeseca. Izvođač radova, vinkovačka tvrtka Eurco, specijalizirana je za sanaciju odlagališta otpada te ih je do sad u Hrvatskoj sanirala devet, a jedno od njih je ono u umagu. Projekt sanacije izradila je tvrtka IPZ Uniprojekt MCF iz Zagreba, a nadzor će obavljati osječka tvrtka Hidroing.

Piše: P. Lukež

    Arrow pointing up