Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Medulinci, pronađite novu lokaciju
Share icon
Podjeli
Objavljeno 26.09.2008.

PROSVJEDNICIMA PROTIV KAŠTIJUNA MINISTRICA MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ PORUČILA:

Medulinci, pronađite novu lokaciju

Prije 50 godina ova je lokacija politički nametnuta, a danas IDS želi to isto načiniti i nametnuti je za odlagalište, kazao je Božo Benčić, uz napomenu da će Građanska inicijativa u suradnji sa stručnjacima predložiti više lokacija

 

Pedesetak stanovnika općine Medulin, članova Građanske inicijative općine Medulin, prosvjedovalo je jučer ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja u Zagrebu. Medulinski prosvjednici, predvođeni organizatorom Božom Benčićem, zatražili su od Ministarstva i hrvatske Vlade preispitivanje odluke o izgradnji županijskog centra za zbrinjavanje otpada na Kaštijunu. Prosvjednici su zviždaljkama, skandiranjem i transparentima jasno dali do znanja da ne pristaju na izgradnju centra za zbrinjavanje otpada na predloženoj lokaciji. Za sadašnje stanje okrivili su istarskog župana Ivana Jakovčića, kojeg su najviše spominjali u obraćanju novinarima, kao i na transparentima što su ih nosili. Predstavnike prosvjednika, Božu Benčića i Damira Radnića, primila je ministrica Marina Matulović Dropulić te s njima razgovarala oko sat vremena. Benčić je nakon sastanka izjavio da je zadovoljan razgovorom s ministricom. - Došli smo iz Medulina u Zagreb jer nas župan Ivan Jakovčić, lokalne vlasti, pa i Ministarstvo, ignoriraju već devet mjeseci. Željeli smo javnosti poručiti da tako krasno mjesto sigurno nije lokacija za izgradnju smetlišta ili tvornice smeća. Tražili smo, zato, promjenu lokacije jer je ova nametnuta politikom. Od ministrice smo zahtijevali da se predloži nekoliko alternativnih lokacija, da se one ispitaju i da se tek tada odredi koja će biti doista izabrana. Ministrica je prihvatila prijedlog i rekla da predložimo jednu lokaciju, dok će ona razgovarati sa Županijom i županom Jakovčićem, izjavio je novinarima Benčić nakon sastanka. Benčić je napomenuo da će Građanska inicijativa predložiti više lokacija za odlagalište otpada, ali u suradnji sa stručnjacima. - Prije 50 godina ova je lokacija politički nametnuta. Danas IDS želi to isto načiniti i nametnuti tu lokaciju za odlagalište. Mogu zato poručiti županu: No pasaran!, kazao je Benčić. Prosvjednici su prošli glavnom zagrebačkom ulicom, Ilicom, te se uputili prema sjedištu Europske komisije na Trgu žrtava fašizma. U predstavništvu EK-a saslušali su njihova objašnjenja i rekli da će pratiti zbivanja oko Kaštijuna.

D. GRAKALIĆ

Ministarstvo: Kaštijun je jedina legitimna lokacija

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja očitovalo se priopćenjem o jučerašnjem prosvjedu te razgovoru koji je o tome vođen između ministrice i predstavnika građana.

 

»Ministrica Marina Matulović Dropulić i državni tajnik dr. Nikola Ružinski primili su predstavnike prosvjednika. U razgovoru prosvjednici nisu odustali od svog stava da se centar za gospodarenje otpadom ne gradi na sadašnjoj lokaciji Kaštijun. Sa strane Ministarstva naglašeno je da odabir lokacije za izgradnju centra za gospodarenje otpadom nije u ingerenciji Ministarstva te da je Kaštijun jedina legitimna lokacija za centar za gospodarenje otpadom u Istri, utvrđena planskim dokumentima Županije i Grada Pule koju su usvojila njihova predstavnička tijela. Projekt tog centra Hrvatska je aplicirala za financiranje iz pretpristupnog programa Europske unije IPA. U razgovoru je nadalje rečeno, s čime su se prosvjednici složili, da lokacija mora biti na području Istre jer je zadaća svake županije da zbrinjava svoj otpad. Kako prosvjednici inzistiraju na drugoj lokaciji, trebaju predložiti koja bi to druga lokacija bila, osim sadašnjeg Kaštijuna. Ministarstvo je spremno u dogovoru sa Županijom financirati istraživanje eventualno predložene druge lokacije«, stoji u izjavi Ministarstva.

 

 

 

    Arrow pointing up