NaslovnaVijestiRAZLIČITE CIJENE GROBNIH MJESTA I NAKNADA

RAZLIČITE CIJENE GROBNIH MJESTA I NAKNADA

Domaćima najjeftinije, strancima i do sto posto skuplje

Neuređena zemljana mjesta na porečkom groblju koštaju između 1.600 i 1.800 kuna po četvornom metru. Grobno mjesto u arkadama košta 58.950 kuna, grobnica za jednu osobu u niši 9.825, a grobnica za tri osobe 19.650 kuna. Na to se još dodaje PDV, a cijena se uvećava i ovisno o tome jeste li stanovnik Poreča, odnosno stranac

Ženi koja je rođena u Poreču, a živi u Zagrebu, umro je u Poreču otac. Trebalo je kupiti grobno mjesto. Nije jednostavno. Najprije je trebalo odlučiti na čije će ime glasiti »nekretnina«, jer grobno mjesto se tretira, nasljeđuje i prodaje kao bilo koja nekretnina. Naravno, korisnik grobnog mjesta ne može biti pokojnik, jer nakon što kupite grobno mjesto, treba redovito plaćati i godišnju naknadu za korištenje, odnosno uređivati »nekretninu«. Dakle, žena iz ove priče nije imala druge nego postati vlasnica grobnog mjesta. Začudila se kad joj je cijena uvećana za 50 posto, jer nema prijavljen boravak u Poreču.
Slična priča stigla nam je i iz Pule, od bračnog para rođenog na Poreštini, čiji su roditelji pokopani na jednom od porečkih groblja i kojima se godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta obračunava 50 posto skuplje nego onima koji imaju stalni boravak u Poreču. Ni jedna osoba iz ove priče ne zna da je zapravo dobro prošla, jer da je ne daj Bože stranac cijena bi im bila dvostruko veća nego Porečanima. I sve je legalno, prema gradskoj Odluci o upravljanju grobljima iz 2001. godine i prema cjenicima Usluge Poreč, koja ima koncesiju za upravljanje grobljima, a dostupni su i na njihovim internet stranicama.
Neuređena zemljana mjesta na porečkom groblju koštaju između 1.600 i 1.800 kuna po četvornom metru, ovisno o kategoriji, a na svim ostalim grobljima 1.300 kuna. Grobno mjesto u arkadama košta 58.950 kuna, grobnica za jednu osobu u niši 9.825, a grobnica za tri osobe 19.650 kuna, kao i na tarskom groblju za četiri osobe. Naravno, na cijenu se još dodaje PDV, a uvećava se i ovisno o tome jeste li stanovnik Poreča, odnosno stranac. Godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta u arkadama su 230 kuna po četvornom metru, a za sva ostala mjesta određuju se po grobnom mjestu, od 130 do 22 kuna, ovisno o kategoriji.
– Godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta, koja se koristi za održavanje groblja, kao zajednička komunalna potrošnja trebala bi biti jednako raspoređena na sve korisnike, tvrdi jedna od osoba s početka priče. Međutim, direktor Usluge Rodoljub Kosić kaže da za održavanje i gradnju groblja nije dovoljan novac koji se prikupi od korisnika grobnih mjesta pa se taj trošak alimentira iz gradskog proračuna. Osobe koje na području Grada Poreča ne plaćaju poreze i komunalije imale bi u slučaju da plaćaju jednaku grobnu naknadu povlašten tretman pred Porečanima. Uostalom, i Zakon o komunalnom gospodarstvu nedvojbeno navodi da se komunalne djelatnosti, među koje spada i održavanje groblja, financiraju iz cijena komunalnih usluga, komunalne naknade, proračuna jedinica lokalne samouprave i drugih prihoda po posebnim propisima. Ostaje jedino dvojbeno je li 50 i 100-postotno uvećanje cijena realno. Možda bi trebalo transparentno prikazati izvore financiranja porečkih groblja i na temelju omjera izračunati koliko bi više trebali plaćati hrvatski građani sa stalnim boravkom izvan Poreča, odnosno strani državljani.

S. MATEJČIĆ

Dokumenti