Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
U POREČU PODJELA STAKLENIH BOČICA GRAĐANIMA KAO PROMOCIJA SMANJENJA UPOTREBE PLASTIKE
Share icon
Podjeli
Objavljeno 22.04.2021.
DSCN0417

Poreč je Dan planeta Zemlje obilježio eko-akcijom Grada Poreča-Parenzo i Usluge Poreč u sklopu koje su građanima na Trgu slobode i na tržnici dijeljene staklene bočice kao promocija smanjenja upotrebe plastike u svakodnevnom životu. Interes za akciju bio je velik, a pridružio se i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je kroz razgovor i druženje s građanima istaknuo kako je Grad Poreč-Parenzo je u 2020. godini iz upotrebe izbacio plastiku.

- Uveli smo korištenje staklenih boca i čaša, pije se voda iz špine, bez plastičnih vrećica, čaša, pribora...i to želimo promovirati i dalje. Ne samo gradska uprava, već i sve gradske ustanove i tvrtke, kao pozitivan primjer. Promjena kreće od svih nas. Pa more je jedan od naših najvažnijih resursa. Da bi ga zaštitili dovršavamo izgradnju pročistača, ali moramo se svi skupa pozabaviti i pitanjem plastike., rekao je Peršurić.

Različiti oblici plastičnog otpada čine otprilike 90% smeća koje se nalazi u moru. Iako ne možemo prestati biti potrošači, možemo postati odgovorniji – koristimo platnene torbe i mreže umjesto vrećica, držimo hranu u staklenim ili keramičkim posudama, koristimo vodu iz izvora ili vodovoda provjerene kakvoće i pritom koristimo staklene čaše ili boce, izbjegavajmo plastiku za jednokratnu upotrebu, a plastični otpad uvijek odlažimo u odgovarajuće spremnike kako bi se mogao reciklirati…u zajedničkom cilju da se prema našem okolišu i moru odnosimo najbolje što možemo.

 

2 (002)
1 (002)
DSCN0408
DSCN0419
    Arrow pointing up