Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iskoristi dan i učini nešto dobro za sebe, zajednicu i Zemlju!
Share icon
Podjeli
Objavljeno 22.03.2023.

Dragi korisnici,

Svake godine, 21. ožujka obilježavamo Svjetski dan šuma, a 22. ožujka dan je kada obilježavamo Svjetski dan voda. Užurbani način života i svakodnevne obaveze često nas sprječavaju da uzmemo trenutak i stanemo. Uzmemo trenutak i razmislimo što smo toga danas napravili za sebe, za našu zajednicu.

Modernizacijom i tehnološkim napretkom poslati smo izloženiji predmetima koji imaju jednokratnu upotrebu, različitim predmetima koje je danas lakše nego ikada prije zamijeniti – ali pitanje je gdje završavaju svi ti predmeti koje smo odbacili. Odgovor je – postaju otpad.

Iako nam je život u puno pogleda postao lakši, a predmeti, proizvodi i usluge dostupniji ne smijemo zaboraviti da sve te pogodnosti u većini slučajeva negativno utječu na Planetu. Na globalnoj razini količina otpada je sve veća, a svjedoci smo i da pojedinci rješenje pronalaze u odlaganju otpada u obližnjim šumama i vodama.

Ovim putem pozivamo vas da stanete i uzmete trenutak, za sebe, za zajednicu, za prirodu, a evo i kako! Koristite višekratne predmete ili one od reciklabilnih materijala. Na primjer, koristite platnene vrećice za kupnju, vodu ponesite od kuće, ponovno iskoristite plastičnu bocu ili koristite staklenu. Predmete, kućanske aparate, namještaj ili robu koje više ne koristite ne morate nužno baciti, raspitajte se ima li netko u vašoj zajednici kome je taj predmet potreban. Ako u šetnji naiđete na odbačeni predmet, nemojte skrenuti pogled, odložite ga za na to predviđeno mjesto. Znate ili vidjeli ste nekoga tko otpad odlaže u šumi ili na obližnjoj livadi – predložite alternativno rješenje.

Svaka, i najmanja aktivnost ili gesta štite našu prirodu, istu onu čije resurse svakodnevno koristimo u vidu kisika ili vode.

Čuvajmo naše šume, čuvajmo naše vode!

    Arrow pointing up