Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Zagreb: Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt Poreč
Share icon
Podjeli
Objavljeno 04.04.2014.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dana 03.04.2014. godine u Staklenoj dvorani Ministarstva poljoprivrede upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt Poreč „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“. Na svečanosti potpisivanja između ostalih sudjelovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Grčić, ministar Tihomir Jakovina sa pomoćnikom Draženom Kurečićem, zamjenik ministra MZOiP i Čelnik Operativne strukture Hrvoje Dokoza, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa najbližim suradnicima, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić, načelnik općine Tar-Vabriga – Torre-Abrega Nivio Stojnić, načelnik općine Vrsar-Orsera Franko Štifanić, načelnik općine Funtana-Fontane Mladen Grgeta i direktor t.d. Odvodnja Poreč d.o.o. Milan Laković.

U okviru pripremnih aktivnosti za provedbu projekta, a nakon donošenja odluka od strane gradskih i općinskih predstavničkih tijela, između Odvodnje Poreč d.o.o. kao Korisnika u projektu te Grada Poreča-Parenzo, općine Vrsar-Orsera, općine Funtana-Fontane i općine Tar-Vabriga – Torre-Abrega koje sudjeluju u projektu kao partneri, sklopljen je Ugovor o partnerstvu kojim se uređuju međusobni odnosi, izuzev onih koji se odnose na osiguranje sredstava za nacionalno sufinanciranje projekta.

Ovim je Ugovorom određeno nacionalno sufinanciranje (sredstva Državnog proračuna, Hrvatskih voda, Grada Poreča-Parenzo i Općina). Ugovor o sufinanciranju u cijelosti se poziva na odredbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vezano uz provedbu projekta i povlačenje sredstava, a sukladno zahtjevima koji proizlaze iz EU regulative.

Potpisnici Ugovora: Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Grad i Općine, Odvodnja Poreč d.o.o.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 501.218.004,00 kn.

Ukupan iznos sredstava za sufinanciranje nacionalnom komponentom procijenjen je u iznosu od 130.279.776,42 kn (26%), a koji iznos financiraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Jedinice lokalne samouprave u jednakim iznosu od 43.426.592,14 kn (33.33%).

Ovim Ugovorom utvrđuju se obveze po pitanju dodjele europskih sredstava. Sastoji se od (I) Posebnih uvjeta, (II) Općih uvjeta i (III) Opisa i proračuna projekta.

Svi dokumenti sukladni su dokumentima koje je izdala Europska komisija i nastavljaju se na njih, jednaki su za sve projekte sufinancirane EU sredstvima i ne mogu se mijenjati u bitnim točkama.

Potpisnici Ugovora: Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Odvodnja Poreč d.o.o.

Nastavno na Dvostrani sporazum potpisan od strane Vlade RH i Europske Komisije, danas potpisani Ugovori predstavljaju temeljne dokumente ovog iznimno važnog projekta koji pridonosi provedbi pravne stečevine EU vezane uz zaštitu prirode i cjelovitog sprječavanja i kontrole onečišćenja u skladu sa zahtjevima Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda i Direktive o vodi za kupanje. Na taj se način štiti zdravlje ljudi i čuva i poboljšava kvaliteta okoliša, naročito priobalnih površinskih voda čija je uloga u turistički orijentiranom priobalju Poreštine primarna.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Arrow pointing up