NaslovnaVijesti2. sjednica NO Usluge

2. sjednica NO Usluge

NADZORNI ODBOR USLUGE O POSLOVANJU U PRVIH ŠEST MJESECI OVE GODINE

Više od dva milijuna kuna gubitka

Glas Istre,4.10.2005.godine

Nadzorni odbor komunalnog poduzeća Usluga raspravljao je prošlog tjedna o poslovanju društva u prvih osam mjeseci i zaključio da sljedeći izvještaj treba napraviti za prvih osam mjeseci s projekcijom do kraja godine, kako bi mogli donijeti odluku o eventualnom povećanju cijena za čistoću, hortikulturu i odvodnju.
Podaci kažu da je u prvih šest mjeseci Usluga poslovala s nešto više od 2,2 milijuna kuna gubitka, a plan je bio ostvariti stotinjak tisuća kuna dobiti. Unatoč tome što je uvedeno »racionalno ponašanje«, radne jedinice, osim pogrebnih usluga, marine i Školjke, nastavljaju poslovati s gubicima. Čistoća je povećala prihod za 34 posto u odnosu na lani zbog povećanja cijene, otpadne vode posluju bolje nego lani zbog uvođenja participacije građana za pražnjenje septičkih jama, parkiralište je povećalo prihod za 10 posto jer je uveden novi sustav naplate, ali sve to nije dovoljno za pozitivno poslovanje ovih radnih jedinica te hortikulture i tržnice.
Nadzorni odbor traži detaljno obrazloženje udjela bruto plaća i usporedbu s istim rashodima u ranijim godinama te s izdacima za bruto plaće komunalnih tvrtki Umaga i Rovinja. Tek će nakon toga razmisliti o eventualnom povećanju cijena nekih usluga za građane.
Zanimljiv je podatak da bi parkirališta ove godine mogla ostvariti prihod jednak onom 2002., kada je od parkiranja ubrano 2,53 milijuna kuna. Do 15. rujna ove godine taj prihod iznosi 2,4 milijuna kuna, a najvećim dijelom odnosi se na naplaćeno parkiranje na velikom parkiralištu, s kojeg je samo u kolovozu inkasirano oko milijun kuna.

S. M.

Dokumenti