Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Aktualno iz Udruge Zelena Istra
Share icon
Podjeli
Objavljeno 10.12.2007.

Udruga Zelena Istra objavila je danas priopćenje za javnost koje donosimo u nastavku, a tiče se SVIH GRAĐANA ISTRE ! Građani, odazovite se javnoj raspravi o Kaštijunu 10.12.2007.

Planira se skori početak gradnje centralnog županijskog odlagališta otpada "Kaštijun" (između Pule i Medulina) u kojem će se trećina pristiglog otpada iz cijele Istre pripremati za spaljivanje u TC Koromačno (Holcim). Spaljivanje tako velike količine komunalnog otpada u koliziji je sa Strategijom gospodarenja otpadom RH i hijerarhijom prema kojoj su “prioriteti izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada te smanjivanje njegovih opasnih svojstava”. Međutim, u ostvarenje tih prioriteta ulaže se zanemarivo malo novaca, dok se prednost daje brzim i neodrživim rješenjima poput uništavanja otpada spaljivanjem pod pritiskom interesnih lobija cementne industrije. Poznato je da spaljivanjem komunalnog otpada u kojem se nalaze svakakve vrste otpada, čak i opasni, mogu nastati i opasni štetni spojevi poput dioksina i furana te tako ugroziti zdravlje stanovnika Istre, ali i šireg područja. Prisjetimo se da je upravo zbog povećanih koncentracija dioksina u veljači ove godine zatvorena spalionica otpada u Trstu.

Sad je vrijeme za primjedbe!

Upravo je u tijeku javni uvid u projekt i zato pozivamo sve građane da se informiraju i prisustvuju javnim raspravama o tom projektu koje će se održati u utorak 11.12.2007. u Komunalnoj palači u Puli s početkom u 17 sati i u srijedu 12.12.2007. u prostorijama Općine Medulin s početkom u 16 sati.

Što to znači? Studija utjecaja na okoliš govori o tome: - kako će centar izgledati, što će sve sadržavati, - koliko će se sadašnja lokacija odlagališta morati proširiti, - koja tehnologija obrade otpada se planira koristiti, - koliko će koje postrojenje i objekti biti veliki, - koliko će proizvoditi buke, neugodnih mirisa, otpadnih voda, - hoće li biti postavljena baklja za izgaranje viška plinova, - kako će se i zašto od 30-tak tisuća tona komunalnog otpada proizvoditi gorivo koje će se spaljivati u tvornici cementa u Koromačnu, - koliko će svakodnevno kamiona dovoziti otpad iz cijele Istre i koliko će to utjecati na ionako već preopterećene ceste tijekom turističke sezone, itd.

Za više informacija građani nam se mogu obratiti putem telefona radnim danom od 9 do 16 sati na broj 506 065 ili putem emaila udruga-zelena-istra@pu.t-com.hr.

    Arrow pointing up