Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bit će nova I moderna: porečka ribarnica obnovit će se u cijelosti EU sredstvima
Share icon
Podjeli
Objavljeno 16.02.2021.
DSCN0362

Porečka ribarnica, smještena na gradskoj tržnici u centru grada, ove će godine dobiti novo ruho, a sve će biti financirano u cijelosti bespovratnim EU sredstvima, u iznosu od 1.658.935,96 kuna, a što se odnosi na cjelokupne građevinske radove, opremu te stručni nadzor.

Naime, nakon provedeno natječaja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) “Istarski švoj”, porečka komunalna tvrtka Usluga dobila je cijeli traženi iznos nešto veći od 1,65 milijuna kuna i to iz Mjere 2. “Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom” Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) „Istarski švoj“. Kako doznajemo od direktora Usluge Milana Lakovića, radovi će krenuti nakon turističke sezone.

Postojeća ribarnica izgrađena je i uređena u sklopu prve faze izgradnje Gradske tržnice i u upotrebi je od 1986. godine. Ima površinu od 70 četvornih metara a u njoj je smješteno 11 prodajnih stolova koji su izgrađeni od kamena. U ribarnici se nalazi garderobni ormar i ledomat s posudom za prihvat leda.

-Analizom postojećeg stanja detektirani su funkcionalni nedostaci  koji su se pokazali tokom rada ovih godina, pa je tako postojeće rješenje kamenih stolova za izlaganje ribe u kašetama neadekvatno zbog loših odvoda. To stvara vizualno lošu percepciju prodajnog asortimana, daje dojam neurednosti a čišćenje je otežano. Također, postojeće rješenje prodavačima ne zadovoljava potrebe iz razloga što osim prodajne površine nemaju drugog pomoćnog prostora za odlaganje stvari, vaga, blagajne, kao ni pomoćnih prostorija kako za prodavače tako i za njihovu robu. Dodatno, postojeće instalacije nisu ni adekvatne ni funkcionalne – od vode, struje, rasvjete i odvodnje a i sama površina podova i zidova je gruba i oštećena čime je adekvatno čišćenje i održavanje prostora otežano ili onemogućeno, pojašnjavaju iz Usluge.

Projektom rekonstrukcije sve prostorije ribarnice stavljaju se u namjenu objekta čime je omogućen i gospodarski ulaz, pomoćne prostorije, sanitarni čvor, garderoba, prostorija za otpad te skladištenje prodajnog asortimana.

Projekt uključuje i nabavu cjelokupno potrebne opreme a to uključuje ledomate, komore za skladištenje, komore za prodaju smrznutog asortimana, vage, spremnik za otpad 3. kategorije te sterilizatore. Obnovit će cjelokupni pod s novim sifonskim linijskim odvodima te novom kamenom oblogom.

Organizirat će se novi raspored stolova, a stolovi se predviđaju od inoksa, čime je omogućeno izlaganje ribe direktno na led. Pritom će stolovi biti modularni te će se moći prilagođavati potrebama prodavača.

Svim prodavačima osigurat će se dodatan pult sa stražnje strane sa sudoperima i svom opremom nužnom za čišćenje ribe, kao i za održavanje čistoće, a dodat će se i ladice i spremišta za stvari. Uz zid će se dodati i rashladni uređaji za izlaganje zamrznutih proizvoda. Radovi također obuhvaćaju zamjenu vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, električnih instalacija i rasvjete, ugradit će se novi sustav klimatizacije i ventilacije, zamijeniti vanjska bravarija, te sve podne i zidne obloge.

Ovim će se projektom sva oprema i površine ribarnice prilagoditi HACCP sustavu te će se energetski obnoviti i cjelokupna fasada, stolarija, te i krov objekta odabirom i ugradnjom adekvatnih materijala.

-Kao tvrtka nositelj projekta prepoznali smo potrebu da se ribarnica obnovi na način da se vremenom stvori brend na području grada Poreča i okolice, a u cilju privlačenja prvenstveno domaćih kupaca, poticanja veće konzumacije ribe, privlačenja novih prodavača, poveća plasmana ribe i proizvoda akvakulture, doprinese i otvaranju novih radnih mjesta i slično. Da bi se prethodni ciljevi mogli ostvariti nužna je rekonstrukcija postojećeg objekta gdje će se građevinskim zahvatima, novim rasporedom i oblikom prodajnih mjesta, te odabirom materijala i gradbenih elementa postići visok stupanja funkcionalnosti svih prostora ribarnice, a uz to postići će se i estetski i vizualan sklad koji je svakako vezan uz posebnosti grada Poreča, njegove kulture ribarenja te njegovih građana. Na taj način očekuje se stvaranje dodatne vrijednosti samog prodajnog mjesta čime vjerujemo i želja nam je da će se doprinijeti razvoju ribarske infrastrukture kao i razvoju kulture potrošnje ribe u našem području i područjima koja nam gravitiraju, te da će se održati tradicijska vrijednost ribarstva i kulturnog nasljeđa, poručili su iz Usluge.

Istra Terra Magica

    Arrow pointing up