Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Garažna kuća na terenu starog igrališta !
Share icon
Podjeli
Objavljeno 30.10.2005.

Projekt »Staro nogometno igralište« još je u mandatu prošle vlasti bio označen kao jedan od strateških za Grad, a prošlotjednim usvajanjem programa gradnje i uređenja, kao podloge za izradu detaljnog plana uređenja, projekt je ponovno aktualiziran.

Glas Istre, 27.10.05. Poglavarstvo je bez rasprave prihvatilo program gradnje koji je izradio pulski Urbis 72, a područje starog nogometnog igrališta vitalna je gradska lokacija, na ulazu u središte grada, nasuprot autobusnom kolodvoru. Prije osam godina bio je raspisan javni urbanističko-arhitektonski natječaj na kojem je između šest radova izabran najbolji s pet inačica koncepcije. Nakon toga je i poduzeće Autotrans ponudilo idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, koje je u lokaciju starog nogometnog igrališta uključilo i prostor autobusnog kolodvora, a bivšem gradonačelniku Josipu Marasu zagrebačka tvrtka GP Gradnja ponudila je još jedno idejno rješenje. Na temelju ukupno trinaest programskih inačica Damir Hrvatin, pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje, i Urbis 72 izradili su program gradnje koji će najbolje odgovoriti na potrebe grada. U tom području užeg središta grada bit će zona mješovite, stambeno-poslovne i javne namjene, a područje plana veliko je dva i pol hektara. Omeđeno je zgradom srednje škole i stambenim i poslovnim objektima, a u programu stoji da rekonstrukcija postojećih i gradnja novih zgrada mora težiti što većoj homogenosti prostora, dok nova struktura mora biti formirana suvremenim arhitektonskim i urbanističkim izrazom. Na starom nogometnom igralištu predviđena je gradnja garažne kuće s dvije, najviše tri podzemne etaže, koja će imati pristup jedino s Ulice Karla Huguesa, a na čitavom prostoru maksimalna je visina tri kata s prizemljem. Program nalaže planiranje etapne gradnje u ovoj zoni, a rok za donošenje DPU-a predviđen je u svibnju sljedeće godine.

S. M., Glas Istre ------------------------------------------------------------------------Male napomene uredništva:

1. Dakle, spuštamo se najmanje 12 metara pod zemlju i ? metara ispod razine mora, za koje se očekuje da će u slijedećim desetljećima podignuti svoju razinu, ali to se u Poreču neće dogoditi :) 2. Investicija u jednu podzemnu etažu približno je ista kao u 3 nadzemne, što je svakako isplativ potez u prenapučenom Poreču u kojem ćemo valjda u budućnosti morati graditi nebodere jer zemljišta više neće biti dovoljno zbog demografskog boom-a u slijedećim godinama :) 3. MIšljenje građana, a koje smo dokazali našom skromnom anketom da u Poreču treba graditi parkirališta na kat a ne garaže (26% anketiranih se je izjasnilo za garažu), očito ne znače puno onima koje su građani delegirali kroz izbore da u njihovo ime i za njihov račun upravljaju gradom. Šteta.

Glas Istre, 27.10.2005.

    Arrow pointing up