NaslovnaVijestiGlas Istre : Kamo sa zelenim otpadom?

Glas Istre : Kamo sa zelenim otpadom?

Nova proljetna rezidba ponovno otvara staro pitanje zbrinjavanja zelenog otpada, koji s porečkih obiteljskih okućnica nerijetko završava u kontejnerima za kućno smeće, što je gradskom odlukom o komunalnom otpadu – zabranjeno.

Zabranjeno ga je odlagati i uz te posude, već bi građani morali sami (ili plaćajući nekomu) odrezano granje i smeće iz svoga parka i vrta odvesti na gradski deponij, gdje će im ga komunalna tvrtka Usluga besplatno prihvatiti.

No, ta papirnato utvrđena procedura u praksi slabije funkcionira jer je dijelu građana, čini se, komplicirano i skupo ili samo gnjavatorski te nevelike, ali ipak značajne količine zelenog otpadna prevesti na Košambru. Pa ga «jednostavno» frknu u prvu kantu za kućno smeće ili naslažu pokraj nje.

I sami svjesni tog problema, u Usluzi su nabavili nešto manjih kontejnera za kompostiranje i počeli ih dijeliti građanima. Hvalevrijedan potez čija su prva iskustva dobra, ali slike kontejnera za kućni otpad punih ostataka nakon rezidbe pokazuju da je problem tek ublažen.

Vjerojatno bi još blaži bio da Usluga u gradska naselja postavi velike kontejnere za zeleni otpad, iako onda, pokazala su iskustva iz prošlosti, dolazi do nove zloupotrebe: u njih se bacaju stari kućanski aparati i namještaj! No, i to je bolje nego da se razbacuju kojekuda po okolišu, a što je i oko Poreča stara praksa.

Što se zelenog otpada tiče, organizirano prikupljanje je neminovnost, kao i za ostale vrste smeća. Uz napomenu da je njega jednostavno «reciklirati» već na samom odlagalištu. Poreč je, s obzirom na «proizvodnju» zelenog otpada koju ima, odavno morao imati i kompostanu i iz nje dobivati i humus za gradske zelene površine, pa čak ga i prodavati građanima.

(G. PRODAN, Glas Istre

 

Dokumenti