Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Glas Istre: Najveće naknade u najvećem gubitašu
Share icon
Podjeli
Objavljeno 05.02.2006.

TKO SU I KOLIKU NAKNADU PRIMAJU ČLANOVI NADZORNIH ODBORA POREČKIH GRADSKIH PODUZEĆA U Adriaplusu, tvrtki za zbrinjavanje otpada koja ima više od 4 milijuna kuna troškova, a još nema redovne prihode, naknade za članove NO-a iznose 250 eura neto mjesečno, dakle članovi bi na ruke trebali dobiti više od 1.800 kuna, a na to bi još trebalo platiti poreze i doprinose

Glas Istre, 4.2.06. Nakon izvješća direktora pet gradskih poduzeća članovima Poglavarstva ovoga tjedna, ostalo je još puno neodgovorenih pitanja. Neki će odgovori vjerojatno biti pripremljeni za sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj će se također raspravljati o poslovanju tih tvrtki, ali nije sigurno hoće li vijećnici dobiti i izvješća nadzornih odbora i skupština, kako je sugerirao Arduino Matošević. Ali, za početak može se na jednom mjestu navesti tko je u tim NO-ima, koliko se puta sastaju i kolike naknade primaju njihovi članovi.

Ni gradonačelnik ne zna što je plaćeno Simptomatično je da najveći gubitaš Adriaplus - tvrtka za zbrinjavanje otpada, koji ima više od četiri milijuna kuna nepokrivenih troškova i nema redovnih prihoda, ima najveće naknade za članove NO-a. One iznose 250 eura neto mjesečno, dakle članovi bi na ruke trebali dobiti više od 1.800 kuna, a na to bi još trebalo platiti poreze i doprinose. Dio duga Adriaplusa odnosi se i na neisplaćene naknade. Komplicirano je. Čak ni novi Nadzorni odbor još nema sve podatke koje je tražio, ali pokušali smo odgonetnuti barem osnovni okvir. Dvojici Austrijanaca u NO-u tvrtka duguje više od 100.000 kuna, bivšem predsjedniku NO-a i gradonačelniku Josipu Marasu nešto više od 2.000, a bivšem članu Edu Jugovcu 90-ak tisuća kuna. Reineru Wiedemannu tvrtka duguje naknadu samo za prošlu godinu, dok dug Matiasu Reisneru raste od lipnja 2003. do lipnja prošle godine i iznosi 79.684 kune. Je li Wiedemannu isplaćena naknada, osim za prošlu godinu, zato što ga sada u NO-u mijenja Gunter Heisler, odnosno je li iz istog razloga Adriaplus dužan Gerardu Loewu, članu Uprave (samo za prošlu godinu, budući da je u studenom prošle godine dao ostavku, a zamijenio ga je Florian Seindl), ne zna ni novi predsjednik NO-a porečki gradonačelnik Edi Štifanić. NO, kaže Štifanić, nije uspio dobiti sve podatke koje su tražili od uprave Adriaplusa(?). I dug Jugovcu raste od lipnja 2003. do kolovoza prošle godine pa iznosi nešto manje od 91.000 kuna, dok bivšem gradonačelniku Marasu duguju samo za studeni 2004. godine. Znači li to da su Marasu i Wiedemannu naknade manje-više uredno isplaćivane ili su im isplaćene prije nego što su se povukli? U tom ranijem sastavu NO-a Adripalusa bio je i Neven Staver, u ondašnjem Poglavarstvu (a i u sadašnjem) zadužen za gospodarstvo, koji se svoje naknade odrekao u korist tvrtke. Treba reći i da novi NO, konstituiran prošlog ljeta, još nije zaključio prvu točku dnevnog reda svog prvog sastanka, a to je analiza dospjelih potraživanja, između ostaloga i za naknade članovima NO-a. Srećom, ti dugovi će sada rasti sporije jer su se domaći članovi NO-a Edo Kos, član Poglavarstva zadužen za komunalni resor, te Branko Gulić, privatni poduzetnik u struci srodne djelatnosti, odrekli svojih naknada u korist tvrtke, dok predsjednik NO-a Štifanić ionako ne dobiva naknadu za članstvo u nadzornim odborima jer bi to bilo protuzakonito.

Parentium i Stan ne isplaćuju naknade članovima NO-a Gradonačelnik je i na čelu NO-a Usluge, komunalnog poduzeća koje će 2005. godinu, nakon gubitaka u prethodnoj, završiti s poslovnim plusom od tristotinjak tisuća kuna. Članovi NO-a te tvrtke su Celeste Gerometta (predstavnik Općine Vrsar), Milan Laković (pročelnik gradskog komunalnog odjela), Vladimir Ćuš (zaposlen u Usluzi) i Edo Kos. Sastaju se prosječno jednom u mjesec i pol, a naknada im iznosi 40 posto prosječne plaće u Usluzi isplaćene u prethodnoj godini. To je prošle godine bilo 1.674 kune mjesečno. Treće je, po visini naknade članovima NO-a, gradsko poduzeće Dom, koje je još na jaslama proračuna, ne ostvaruje nikakav prihod, osim kredita za gradnju Doma za starije i nemoćne. Predsjednik NO-a je Lino Dobrila (SDP-ovac, u prošlom sazivu Gradskog poglavarstva zadužen za socijalu), Oreste Cossetto (predsjednik podružnice Hrvatske stranke umirovljenika), dr. Nino Basanić (stručnjak za gerontologiju i gradski vijećnik iz redova HSU-a), dr. Ante Ivančić (predstavnik Istarskih domova zdravlja, suvlasnika Doma) i Sandra Čakić-Kuhar, IDS-ova gradska vijećnica, koja je od prošlog rujna i zaposlena u tom gradskom poduzeću. NO se sastaje jednom mjesečno, a članovi za to dobivaju naknadu od 900 kuna. Na dnu ove rang-liste su nadzorni odbori jednog solidnog gradskog poduzeća (Stan) i jednog koje se već deset godina »vuče«, čak mu ni direktor nije na plaći i zapravo ne funkcionira (Parentium). Od tvrtke Stan, koja je registrirana za upravljanje nekretninama, odnosno zgradama, ne očekuje se da radi s dobitkom, nego da iz prihoda pokrije troškove, a prošlu će godinu završiti s dobiti od dvjestotinjak tisuća kuna. Ima tri stalno zaposlena i jednu osobu na određeno vrijeme, a dosad nije članovima NO-a isplaćivala naknade. Predsjednik NO-a je Božo Jelovac (pravni savjetnik u gradskoj upravi), a članovi Boris Benčić (zaposlen u Usluzi), Giuseppe Ghersinich (referent u gradskoj upravi), Adela Šegon (umirovljena nekadašnja šefica gradskog proračuna) i Maurizio Vivoda (gradski vijećnik iz redova IDS-a), koji se prije dvije godine prestao odazivati sastancima, ali nije zamijenjen. Odbor se sastaje tek dva-tri puta godišnje. Poduzeće Parentium, koje je osnovano za realizaciju komercijalnih gradskih građevinskih projekata, također nije nikada isplaćivalo naknade članovima Nadzornog odbora. To je tijelo ostalo u istom sastavu kao za prošlog mandata lokalne vlasti pa mu je na čelu bivši IDS-ov gradonačelnik Josip Maras, sada nezavisni vijećnik vlastite liste. Članovi su bivša dogradonačelnica Gordana Restović (IDS), bivši član Poglavarstva Dino Ružić (tada nezavisni, sada SDP) te Jadranka Fabac (navodno izabrana po IDS-ovoj liniji) i Šime Kalčić (SDP-ov »igrač«), ali oni se nisu sastali od ožujka prošle godine.

S. MATEJČIĆ, Glas Istre

    Arrow pointing up