Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Glas Istre - Referendum o Kaštijunu sve je dalji
Share icon
Podjeli
Objavljeno 20.08.2008.

PAZIN - U prvom rebalansu proračun Istarske županije narastao je na 277 milijuna kuna, a usvojen je na Županijskoj skupštini u Pazinu početkom ovog mjeseca. Zanimljivo je da nitko od vijećnika nije pitao zašto nije planiran novac za raspisivanje županijskog referenduma o centru za gospodarenje otpadom Kaštijun iako se već dugo u Istri o tome vode žučne rasprave. Aktivnu ulogu imaju članovi skupštinske oporbe kroz aktivnosti Istarskog grozda koje koordinira Damir Radnić iz ISDF-a, koji je i županijski vijećnik.

U svibnju su oporbeni vijećnici u Gradskom vijeću Pule tražili da se raspiše referendum o Kaštijunu. Pulske su vlasti potom tražile očitovanje od Središnjeg državnog ureda za upravu, dok se župan Ivan Jakovčić osobno zalagao za referendum, ali županijski na Županijskoj skupštini 2. lipnja. Koji dan kasnije župan je za Glas Istre izjavio da bi bilo najpoštenije prema građanima da se održi referendum u cijeloj Županiji, da bi predlagač trebalo biti Županijsko poglavarstvo, odluku donijeti županijski vijećnici, a sredstva za referendum planirati kroz rebalans proračuna. Prvo će se čekati kakav će odgovor dobiti u Gradu Puli, rekao je tada Jakovčić smatrajući da bi za županijski centar za gospodarenje otpadom trebalo raspisati županijski referendum i da bi se on mogao održati na jesen.

- Grad Pula nije ovlašten raspisati referendum o pitanju koje je u nadležnosti Županijske skupštine jer bi se time građanima omogućilo da odlučuju o promjeni namjene prostora odnosno građevina čija je namjena već utvrđena odgovarajućim općim aktom - Prostornim planom Istarske županije u skladu sa zakonom, piše u odgovoru iz Zagreba od 17. lipnja koji potpisuje državni tajnik Antun Palarić.

Nakon ovoga na potezu su županijske vlasti. Radi li se na pripremnim aktivnostima? Hoće li i Županija tražiti mišljenje od Središnjeg državnog ureda za upravu? Referendum je vrlo složen i obiman te skup posao. Zašto u rebalansu nisu za to planirana sredstva? To su neka od pitanja na koja smo odgovor potražili od Valerija Drandića, zamjenika župana. Naime, Jakovčić je prije dva mjeseca rekao da je Drandić dobio zadatak da pripremi sve pravne i financijske podatke za raspisivanje referenduma.

- Daleko je odluka o referendumu, čak i dalje nego prije, veli Drandić. Spomenuo je da je u zadnje vrijeme odrađen cijeli niz susreta s ciljanim skupinama građana iz Medulina i Pule koji gravitiraju Kaštijunu te sa stručnjacima, o čemu su u najvećem broju slučajeva izvještavali i mediji. Tim je susretima Drandić zadovoljan jer građani prihvaćaju projekt nakon što dobiju prave, istinite podatke o Kaštijunu i shvate da nema razloga da se toga plaše.

Planira se također još jedno studijsko putovanje u sjevernu Italiju u ista ona mjesta gdje su predstavnici Županije, Pule, Medulina i istarskih komunalnih tvrtki te novinari bili u svibnju ove godine. To se već najavljivalo u nekoliko navrata na aktualnom satu Županijske skupštine i bit će najvjerojatnije organizirano u rujnu kada malo popuste ljetne sparine.

- Želja je da se (raz)uvjere dobronamjerni ljudi koji se plaše projekta »Kaštijun« i da im se dokaže da se ne radi ništa pogrešno, kaže Drandić. On osim zainteresiranih građana, posebno onih koji žive uz Kaštijun, u autobus koji će opet financirati Županija poziva i one koji se nisu odazvali prvom putovanju, ali i čelnike političkih stranaka koje djeluju u Istri kao i novinare. Prvo putovanje je nazvao dovoljno uvjerljivim jer su svi koji su bili tamo apsolutno zadovoljni viđenim. Smatra indikativnim da upravo oni koji najviše negoduju zbog tog projekta ne žele ući u taj autobus.

- Vrata autobusa su im uvijek otvorena i pozivamo one koji se najviše protive da uđu, kaže Drandić. Tek nakon toga razmišljat će se o eventualnom referendumu.

Zamjenik župana priznao je da u rebalansu proračuna nisu planirana sredstva za raspisivanje županijskog referenduma. - Za referendum treba preko pet milijuna kuna. U rebalansu županijskog proračuna jedva smo pokrpali sve ono što smo dužni osigurati da se neki projekti dovrše. Daleko je još referendum. Radilo bi se o ekstremnom trošenju novca i to vrlo vjerojatno bez potrebe, tvrdi Valerio Drandić.

Selvina BENIĆ

Glas Istre

    Arrow pointing up