NaslovnaVijestiGlas Istre: Tragom pitanja o cjelodnevno parkiranim vozilima u porečkim Vialima

Glas Istre: Tragom pitanja o cjelodnevno parkiranim vozilima u porečkim Vialima

Čitavo ljeto dva bijela kombija, jedan zagrebačke drugi lokalne registracije, zauzimaju dva mjesta na naplatnom parkiralištu između marine i drvoreda Viale u Ulici Rade Končara. Plaćaju li parking ili tamo besplatno “kampiraju”, pitanje je i građana koji su ih primijetili, a mi smo ga postavili gradskom poduzeću Usluga koje gospodari porečkim parkiralištima.

Odgovor je ubrzo stigao od Vjere Mušković, glasnogovornice Usluge. Oni plaćaju dnevnu kartu, 30 kuna svaki dan, 900 kuna na mjesec, što je najjeftinija opcija za svakodnevno parkiranje. Budući da su u pitanju vlasnici sezonskih objekata – štandova uz marinu, ne mogu kupiti godišnju kartu po cijeni od 150 kuna kao, primjerice, zaposlenici obližnje Robne kuće, dok bi ih plaćanje parkinga po satu stajalo 2.700 kuna. Vlasnici nijednom nisu platili kaznu, no od Mušković saznajemo da im se početkom lipnja izlazilo u susret kad bi iskrcavali robu za prodaju. Kako je prometna gužva u gradu rasla, počeli su se duže zadržavati na parkiralištu, micati vozilo kad bi došla kontrola, verbalno se suprotstavljati kontroloru, da bi nakon nekog vremena surađivali i uplaćivali parking sms-om ili listićem. Otkad kontrolori češće obilaze tu lokaciju i pokušavaju uvesti reda, poštuju dogovor i plaćaju dnevnu kartu od 30 kuna po danu.
Jedan od vlasnika kombija bio je neugodno iznenađen kad smo ga došli upitati za parking, no pokazao nam je uredno kupljenu dnevnu kartu i otvorio kombi u kojem se nalazilo nekoliko stvari koje prodaje na štandu. Prema njegovim riječima, svaki dan plati dnevnu kartu, a kad ne stigne, “obavijesti ga kontrolor ili se sam sjeti kasnije”. Svoj kombi, kojim, kako kaže, odlazi na posao, dovozi rano ujutro dok još ima mjesta, a tijekom najveće ljetne špice ostavlja ga u gradu po čitave dane. On i nekolicina ostalih štandera s kojima smo razgovarali žale se da je sramota što “nemaju nikakav wc i osiguran parking”, za koji bi rado platili godišnju kartu.

M. Damjan

Dokumenti