Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
GRAD POREČ NAJVEĆI INVESTITOR U ISTRI: VIŠE OD 273 MILIJUNA KUNA ZA DVADESETAK PROJEKATA
Share icon
Podjeli
Objavljeno 17.03.2008.

Poreč i sedam velikih gradilišta S obzirom na to kolika je građevinska operativa angažirana na gradilištima, mnoge će tvrtke, obrtnici te radnici u građevinarstvu u Poreču poboljšati svoje financije Ovogodišnji gradski proračun od gotovo 450 milijuna kuna rekordan je u povijesti Poreča, a od tog je novca još rekordnijih 273,2 milijuna kuna predviđeno za investicije – razvojne projekte, kako ih navodi gradski proračun. A takvih je dvadesetak, od sportske dvorane na Žatiki do rekonstrukcije škola u Baderni, Žbandaju i Varvarima. Poreč je vjerojatno trenutno najveći investitor u istarskim razmjerima, a ne bi bilo čudno da prednjači i u Hrvatskoj. S obzirom na to kolika je građevinska operativa angažirana na gradilištima, mnoge će tvrtke, obrtnici i radnici u građevinarstvu u Poreču poboljšati svoje financije. Porečke su prometnice pune kamiona koji opskrbljuju gradilišta građevinskim materijalom. Graditelje pritišću rokovi, pogotovo kada je riječ o sportskoj dvorani, koja mora biti dovršena do kraja godine za Svjetsko rukometno prvenstvo.

Trenutačno otvoreno sedam gradilišta

U ovom trenutku u gradu je otvoreno sedam gradilišta zajedno teških oko 130 milijuna kuna. Sportska dvorana je trenutno najveći zalogaj procijenjen na 85 milijuna kuna. Građevinski radovi povjereni su zagrebačkom Kamgradu i pet dana su ispred terminskog plana. Krovnu konstrukciju radi sisački Metalik, a pokrov zagrebačka KFK tehnika. Dvorana će moći primiti približno 3.700 gledatelja na fiksnim, montažnim i teleskopskim tribinama. Bit će je moguće pregraditi na dva igrališta veličine rukometnog, odnosno na šest košarkaških ili četiri odbojkaška igrališta. Osim središnjeg prostora, u dvorani će biti mala gimnastička dvorana, ambulanta, osam svlačionica, prostor za trenere i suce, spremišta i restoran-kafeterija na dvije etaže te press centar. Tlocrtna površina dvorane je nešto veća od 6.000 četvornih metara, a ukupna neto površina je gotovo 12,5 tisuća kvadrata. U istoj je zoni predviđena gradnja bazena i manjeg hotela za potrebe sportskih objekata te parkiralište s 250 mjesta.

Za gospodarsku zonu Buići-Žbandaj 21 milijun kuna

Za opremanje gospodarske zone Buići-Žbandaj predviđen je iz proračuna 21 milijun, a posao je povjeren riječkoj Moduli. Prvim natječajem ponuđeno je na prodaju 13 parcela, mahom između tisuću i tri tisuće četvornih metara po jedinstvenoj cijeni od 60 eura po metru, koliko će trebati za gradnju infrastrukture, odnosno opremanje parcela. Od 26 hektara površine predviđene za gospodarsku zonu, 13 hektara je u vlasništvu Grada, a površina je podijeljena na 23 parcele. Na odlagalištu Košambra radi pulska tvrtka Michele, posao je ove godine vrijedan 16 milijuna kuna, od kojih je gotovo devet predviđeno iz gradskog proračuna. Na Košambri se priprema nova ploha odlagališta koja bi trebala biti dovršena do sezone, a usporedno se sanira stara ploha odlagališta. Parkiralište kod groblja, kaže Milan Laković, pročelnik komunalnog odjela, trebalo bi biti dovršeno do Dana oslobođenja Poreča, 30. travnja. Riječka Dira gradnja, koja je nesolidno završila donji sloj parkirališta, morala je, nakon izbora pulske Ceste za asfaltiranje i dovršetak parkirališta, popraviti svoj posao prije nego što Cesta preuzme gradilište. Na parkiralištu će biti ukupno 538 mjesta, od kojih je 50 rezervirano za autobuse, 48 za kampere i 20 za invalide. Dogradnja zgrade Pučkog otvorenog učilišta, koja košta nešto više od devet milijuna kuna, potpuno će se financirati prodajom poslovnih prostora, a graditelj je Grading Kuk s ugovorom na 5,5 milijuna kuna, dok dodatnih milijun i pol kuna treba uložiti u opremanje. Grade se četiri poslovna prostora u prizemlju (po dva od 92 i 64 četvorna metra) i 460 četvornih metara učionica za potrebe Osnovne glazbene škole. Poslovni prostori prodaju se u roh-bau stanju po početnoj cijeni od 4.000 eura za kvadrat, a od dva lani prodana jedan je postigao cijenu od 5.490 eura po četvornom metru. Prodajom barem još jednog od preostala dva, a natječaj je završen, pokrit će se ne samo cijena gradnje, nego i opremanje prostora Glazbene škole.

POS u Gulićima donosi 30 novih stanova

Projekt poticane stanogradnje, koji donosi 30 novih stanova u Gulićima, ne financira se iz gradskog proračuna, ali Grad u njemu sudjeluje umanjenom cijenom svoga zemljišta (oko milijun kuna), ali i kupnjom triju stanova, za što je u proračunu predviđeno nešto više od dva milijuna kuna. Stanove prema projektu pulskog BAT-a gradi zagrebačka tvrtka Građenje Patković za 12,3 milijuna kuna, a nadzor je povjeren porečkom Arhetipu 21. Šesta faza rekonstrukcije povijesne jezgre prekida se do jeseni. Dovršena su arheološka istraživanja uz kulu na Peškeri, a nastavak radova, uz koje će ponovno ići arheološki nadzor, bit će za koji dan ugovoren s pulskom tvrtkom Michele za 2,9 milijuna kuna iz proračuna, ukupno četiri milijuna, a posebno će biti raspisan natječaj za kamenarske radove popločenja. Za čitavu je investiciju u proračunu predviđeno šest milijuna kuna, a na sve ugovorene cijene treba dodati i porez na dodanu vrijednost. Ovim će se otvorenim gradilištima za koji dan pridružiti građenje sjevernog kraka obilaznice od Červara do Stancije Portun, duge 5,2 kilometra, na kojoj su predviđena tri kružna toka, a posao je za 17,8 milijuna proračunskih i oko tri milijuna kuna HEP-a ugovoren s tvrtkom Osijek Koteks i trebao bi biti dovršen za 120 kalendarskih dana. A na jesen ili prije isteka ove godine trebala bi početi gradnja škole na Finidi procijenjena na 50 milijuna kuna, kružnih tokova također na Finidi za 3,7 milijuna kuna, infrastruktura servisne zone Facinka za 9,5 od ukupno 16 milijuna kuna, rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja za 2,5 milijuna kuna, uređenje dijela plaže Materada za milijun kuna od ukupno pet predviđenih do 2010. godine, proširenje groblja u Fuškulinu i Baderni za nešto više od tri milijuna kuna, za 10 milijuna kuna na više lokacija investirat će se u gradnju kanalizacijske mreže kroz Uslugu Poreč i 3,7 milijuna u vodovodnu mrežu kroz Istarski vodovod. Najveći dio novca koji Grad planira iz proračuna usmjeriti na ove investicije prihod je od prodaje gradskog zemljišta – na Facinki i u zoni Buići-Žbandaj. Gradonačelnik Edi Štifanić prigodom nedavnog potpisivanja ugovora o opremanju zone Buići-Žbandaj rekao je da su mu direktori nekih javnih poduzeća u šali ponudili platiti večeru ako Grad svoj dio posla završi prije njih. Kad bi svaki građevinar angažiran na gradskim projektima ponudio večeru, čitava bi gradska uprava mogla besplatno objedovati do kraja godine!

Piše Sniježana MATEJČIĆ

Snimio Milivoj MIJOŠEK

    Arrow pointing up