Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Grad Poreč - Pripremne aktivnosti za uključivanje u Jadranski projekt
Share icon
Podjeli
Objavljeno 18.12.2009.

Srdačnu dobrodošlicu u grad Poreč zaželio je u ponedjeljak, 4.12.2009. gradonačelnik Grada Poreča predstavnicima konzultantskih tvrtki zaduženih za izradu studija tehničke i financijske izvedivosti projekata koji bi se kandidirali za dodjelu potpore putem darovnice GEF-a. Njihov je dolazak vezan za pripremu aplikacije za dodjelu potpore za rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Materada.

Ekologija je za nas od izuzetnog značaja jer smo mi jedna od vodećih turističkih destinacija Hrvatske. Zbrinjavanje otpadnih voda za nas je od iznimne važnosti, dodao je gradonačelnik Štifanić. Želimo da naša destinacija bude doista eko destinacija i zbog naših stanovnika, ali i zbog svih turista koji posjećuju nas grad. Nadam se da ćemo uz vašu pomoć realizirati naš projekt, zaključio je. Prezentaciji pilot projekta Jadran su prisustvovali: zamjenik gradonačelnika Edo Kos, direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč Rodoljub Kosić, pročelnik UO za komunalni sustav Milan Laković, pročelnik UO za prostorno planiranje Damir Hrvatin te predstavnice Istarske razvojne agencije, Tamara Kiršić i Anica Dobran Černjul. Direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč Rodoljub Kosić je predstavnike Europske komisije upoznao s projektnom dokumentacijom te naglasio kako se na istom radi već duži niz godina. Radeći na projektu nametnuo se problem financiranja projekta. U svom kronološkom predstavljanju projekta, direktor Usluge Poreč je kazao kako je izrađen pilot projekt Poreč na temelju kojeg se ušlo u projekt Jadran. Nadalje, kako bi Europskoj komisiji približio tijek zbivanja i trenutno stanje, izvijestio ih je o novom Zakonu o GOSPODARENJU OTPADOM čija je posljedica bila izrada revizije razvojnih projekata Grada Poreča, a koji je stupio na snagu 2005.godine.

Idejni projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Materada ugovoren je 04.08.2009. godine sa tvrtkom Rijekaprojekt - Vodogradnja d.o.o. Rijeka. Uovorni rok je travanj 2010. godine. Zbog veličine objekta i traženog stupnja pročišćavanja, projektant je dužan predložiti i provesti monitoring količine dotoka otpadne vode, izvršiti uzorkovanje kompozitnih uzoraka i izraditi referentni uzorak radi potrebe dimenzioniranja organskog opterećenja uređaja.

U istražnim radovima treba obuhvatiti sve značajnije zagađivače s vrstama i kakvoćom otpadne vode koju upuštaju u javni sustav kao i vrste i funkcionalnost njihovih predtretmana za zagađivače koji ih posjeduju. “ … RH se odlučuje za primjenu “linearnog” pristupa, pri čemu će se za sve aglomeracije veće od 10.000 ES na ovom području primjenjivati mjere naprednijeg pročišćavanja, odnosno pročišćavanje 3. stupnja s uklanjanjem dušika i fosfora. ” „Predstavnici konzultantskih tvrtki“, za izradu studija tehničke i financijske izvedivosti projekata koji bi se kandidirali za dodjelu potpore putem darovnice GEF-a su nakon prezentacije i osobno obišli područja o kojima se razgovaralo.

    Arrow pointing up