NaslovnaVijestiGrad Poreč: U sklopu Horizon 2020 predstavljen projekt Poreč – sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda“

Grad Poreč: U sklopu Horizon 2020 predstavljen projekt Poreč – sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda“

U sklopu skupa Horizon 2020, programa EU, koji se ovih dana održava u Poreču, danas je u Villi Polesini bio predstavljen i projekt „Poreč – sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda“.

Na samom početku gradonačelnik Edi Štifanić prisutnima je zaželio dobrodošlicu u Poreč. Rekao je kako se danas obilježava Međunarodni dan čišćenja obale i mora te povezao to s projektom „Poreč – sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda“ kojem je između ostalog jedan od ciljeva očuvanje mora kao i ekološki čisto more.

Drago mi je da ste došli u naš grad i nadam se da ste u slobodnim trenucima uspjeli upoznati povijest i znamenitosti našeg grada, kazao je Štifanić.

Istra je regija koja je opredijeljena za očuvanje okoliša i zato su ovakvi projekti kao što je projekt Poreč važni ne samo danas nego i u budućnosti. Želim da i ostali gradovi u Istri slijede primjer Poreča jer tada ćemo zaista moći reći da je Istra zelena regija, poručio je župan Istarske županije Valter Flego pozdravivši skup.

Nakon uvodnih govora, prezentaciju projekta Poreč održao je direktor komunalnog poduzeća Usluga Milan Laković upoznavši sve prisutne sa kratkom povijesti projekta, nakon čega je objasnio što se projektom planira, a to je izgradnja/rekonstrukcija mreže komunalnih otpadnih voda u dužini od oko 80 km, čime bi se dodatno priključilo 6.300 stanovnika, odnosno 28naselja što čini 90% stanovnika, izgradnja 4 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (III. stupanj pročišćavanja) ukupnog kapaciteta 137.500 ES, izgradnja postrojenja za obradu mulja (40% količine kompostiranje, 60% solarno sušenje), oprema i nadzor. Važno je napomenuti, kazao je Laković da će se u uređaje ugraditi MBR tehnologija koja osigurava brzo i maksimalno uklanjanje organske tvari iz otpadnih voda sa trećim stupnjem pročišćavanja što omogućuje da se tako pročišćena voda, umjesto ispuštanja u more, ponovo koristi za zalijevanje zelenih i poljoprivrednih površina. Također će se pročišćena voda koristit za pranje i ispiranje izgrađenih kanalizacijskih sustava prilikom redovnog održavanja istih, potrebe pranja ulica i trgova, protupožarne zaštite, zalijevanja sportskih terena kao i druge društvene potrebe.
Objasnio je i financijsku komponentu projekta. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 67.187.400 EUR-a od čega sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 49.723.623 EUR-a dok nacionalno sufinanciranje iznosi 17.463.777 EUR-a, komponenta Grada Poreča je 8% . Hrvatska je od EU dobila 74% bespovratnih sredstava, a ostali dio dijeli se na način da će hrvatsku komponentu, a to je preostalih 26 % zatvoriti se kroz ministarstva i Vladu, jer ovaj projekt koji je po direktivi EU, ne može se financirati iz proračunskih sredstava nego isključivo iz sredstava koja se prikupljaju za korištenje i zbrinjavanje otpadnih voda. Na naše građane i tvrtke otpada 8% kompletne investicije i mislim da je to najveća beneficija koju smo uspjeli ostvariti kroz ovaj period, rekao je direktor Laković.

Posebno smo ponosni jer je projekt Poreč najveći projekt vodnog sektora u Republici Hrvatskoj koji je dobio sredstva od EU fondova, kazao je Laković.
Nakon prezentacije uslijedio je razgovor u kojem je odgovoreno na sva pitanja sudionika skupa u vezi s projektom „Poreč – sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda“.

Dokumenti