NaslovnaVijestiINFO iz TEHNIXA – ambalažni otpad

INFO iz TEHNIXA – ambalažni otpad

DOLAZI TEPAK – PRVI VAM PREDSTAVLJAMO STROJ ZA OTKUP AMBALAŽE, KOJI ĆETE MOĆI UKLJUČITI 1. SIJEČNJA

50 lipa na »crveno«

Ubacimo li u uređaj Tepak bocu mineralne, i pritisnemo li crvenu tipku, trgovac će nam isplatiti pola kune. Izum iz Donjeg Kraljevca pojavit će se u dvadesetak velikih trgovačkih centara
Otkupljujem plastičnu PET ambalažu od 0,2 do 2,5 litara, cijena 0,5 kuna po komadu. Uzmite listić za isplatu na blagajni – pisat će na svakom Tepaku, plavom uređaju za prihvat i naplatu PET ambalaže koji će uskoro stajati u većim trgovačkim centrima.
Od 1. siječnja, naime, na snagu stupa pravilnik Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša prema kojem će svaki trgovački centar veći od 200 četvornih metara biti obavezan od potrošača uzimati natrag prazne staklene ili plastične boce od pića, limenke, kao i boce od mlijeka i jogurta, zapremnine između 0,2 do 2,5 litara, te za njih potrošačima isplaćivati naknadu od 50 lipa po komadu. Pritom neće biti bitno je li donositelj prazne ambalaže tu ambalažu kupio dok je bila puna, ili ju je negdje prikupio. To znači da će netko, u bilo koji veliki trgovački centar, moći donijeti praznih, primjerice, deset ili pedeset boca, i za njih dobiti nagradu od pet, odnosno 25 kuna.
Bilo gdje i bilo što

Oni koji brinu o zaštiti okoliša uvjereni su, naime, da će građane na povrat prazne, ekološki štetne ambalaže, motivirati jedino novčana nagrada, pa će prazne boce ili limenke građani moći donositi u bilo koji trgovački centar, obavezan da ih primi, i neovisno o tome jesu li te boce u tom centru kupljene. Kako ističu u Ministarstvu zaštite okoliša, godišnje se na hrvatsko tržište stavi oko 1,5 milijardi boca za piće, od čega najveći dio završava u registriranim, ali i na divljim otpadima. Ovako će se, nadaju se, većina prazne ambalaže ipak vraćati u reciklažu, i ponovo puniti.
Patent Đure Horvata

Tepak, dimenzija 1,6 x 1,2 x 0,60 metara, izvorni je hrvatski proizvod kojeg je izumio i patentirao Đuro Horvat iz Donjeg Kraljevca, direktor tvrtke Tehnix. Na dva otvora istovremeno dvoje ljudi u njega može ubacivati plastičnu ambalažu, a uređaj zatim boce, gotovo u sekundi, »preša« na veličinu kapsule, te poput bankomata izbacuje papirić na kojem piše koliko je boca ubačeno, i koliku naknadu potrošač može podići na blagajni. Tepak je u stanju primiti 60 boca u minuti, odnosno 2.100 komada u samo jednom satu. Za početak, dok se hrvatski kupci na njega ne naviknu, uz uređaj će u trgovinama stajati Tehnixovi ljudi, te građanima pokazivati kako s Tepakom baratati.

Hoće ga Šveđani i Švicarci

Njegova je cijena, objašnjava nam Horvat čiju smo tvornicu posjetili u Donjem Kraljevcu pored Čakovca, 5.200 eura. Trgovački centri neće biti obavezni kupovati Tepak, s kojim je Fond za zaštitu okoliša sklopio ugovor, no i u Fondu, i u Tehnixu, uvjereni su kako će trgovine shvatiti da im je »instant-prešanje« ambalaže koja se zatim vraća u proizvodnju, daleko jednostavnije nego skladištenje boca u »prirodnoj veličini« i njihov prijevoz, pa će i Tepak vjerojatno naći svoje mjesto u svim trgovačkim centrima, kojih je u Hrvatskoj nekoliko tisuća. Konkurencije Tepak za sada nema, čak ni na europskom tržištu. Za njega su, stoga, zainteresirani već i Šveđani i Švicarci, kaže nam Horvat.
Problemi malih trgovina

Male trgovine, koje nisu obavezne primati ambalažni otpad i za njega isplaćivati naknadu, ipak će se za to odlučivati, vjeruju pak u Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu, jer će ih u protivnom potrošači zaobilaziti, i radije odlaziti u kupovinu tamo gdje mogu vratiti i prazne boce, i naplatiti ih.
Iako pravilnik o naknadi za povrat ambalaže u primjenu kreće s prvim danom iduće godine, teško je za vjerovati da će Tepaka dotad u domaćim trgovinama biti više od dvadeset, no do travnja 2006. godine većina će se trgovaca za njega ipak odlučiti, uvjereni su u Tehnixu. I prije toga, međutim, građani od 1. siječnja mogu s bocama, kupljenim, ili »posuđenim« sa susjedovog balkona, krenuti prema dućanima, i tražiti svoju nagradu za uzorno ekološko ponašanje. Kako će se trgovci snaći, i gdje će te boce skladištiti, provjerit će ekipa našeg lista s prvim danom nove godine.

Denis CIZAR

OKVIR:

Kako radi »Tepak«

– u otvor ubaciti bocu sa čepom

– pritisnuti crvenu tipku za izbacivanje potvrde za dobivanje naknade

– na blagajni tražiti novac naznačen na potvrdi

OKVIR:

Trgovci prijete poskupljenjem

Trgovci, kako veliki koji ambalažu moraju prikupljati, ali i mali, koji u tome prepoznaju dobar posao, također će od Fonda za zaštitu okoliša dobivati naknadu za prikupljenu ambalažu, 15 lipa za komad. Proizvođači koji ambalažu stavljaju na tržište, s druge strane, već najavljuju tužbe jer ih se prisiljava na »dadžbine« zajedničkom fondu, uobičajene svuda u razvijenom svijetu, a potrošačima pak zbog novih troškova najavljuju poskupljenje proizvoda. Kako odgovaraju u Ministarstvu zaštite okoliša, razloga za poskupljenje pića u bocama veće od pet posto, nema.

OKVIR:

Za bocu od ulja nema naknade

Naplaćivati će se: prazne staklene ili plastične boce od pića, limenke, kao i boce od mlijeka i jogurta (plastične i staklene). Neće se naplaćivati povrat: ambalaže od deterdženata, ulja, octa i slično. Za tu će se ambalažu dodati posebni kontejneri sadašnjim »ekološkim otocima« ili kako kažu drugdje »dvorištima«.

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

Dokumenti