NaslovnaVijestiINSPEKCIJSKI NADZOR NA TRŽNICI

INSPEKCIJSKI NADZOR NA TRŽNICI

Uz inspektore i dva policajca

POREČ –
»Na tržnici je racija, inspekcija i policija«, javio je netko telefonom u dopisništvo Glasa Istre. Međutim, tada se inspekcija već povukla, obavila posao, a od pojedinih prodavača čuli smo poneki detalj: inspektore su u nadzoru pratila dva policajca; nije bilo nikakve pomutnje; inspekcija radi svoj posao; neki se ne drže reda, pa je valjda zato morala biti prisutna i policija…
Jedan od inspektora koji je još bio na tržnici rekao je da nije ovlašten za davanje informacija novinarki, ali nas je uputio na pročelnicu Veterinarskog ureda dr. Lovorku Tomičić.
– Obavili smo kontrolu prometa proizvoda životinjskog porijekla i utvrdili da na nekim mjestima ti proizvodi nemaju propisanu dokumentaciju, niti su propisno označeni. Slijede prekršajne prijave po Zakonu o veterinarstvu, a kazne su između 10 i 30 tisuća kuna, rekla nam je pročelnica Tomičić.
Komentar smo potražili i od šefa tržnice Vladimira Čuša, koji nam je rekao da je inspekcija prije tjedan dana upozorila prodavače jaja, sira, mlijeka i mesnih proizvoda da moraju imati propisanu dokumentaciju, a uz to ti se proizvodi ljeti ne mogu prodavati na jednak način kao zimi.
– Budući da se neki nisu dali uvjeriti, moglo se očekivati da će se u inspekcijski nadzor uključiti policija. S jednog su štanda, koliko mi je poznato, pokupili sve te proizvode koji se prodaju mimo tržnog reda. Naša tržnica ima ugovor s Veterinarskom stanicom Poreč, čija je obaveza svako jutro kontrolirati proizvode životinjskog porijekla i ribu. Međutim, neki prodaju ispod banka i takvu, nepregledanu robu inspekcija je odstranila s tržnice, kaže Čuš.
U ljetnim mjesecima inspekcijske će kontrole biti učestalije, a prodavači će morati više pažnje posvetiti dokumentaciji o porijeklu i ispravnosti svojih proizvoda, odnosno o načinu izlaganja prodaji onih pokvarljivih.

Piše: S. M.

Dokumenti