Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
iPress: Pola milijarde kuna i skuplja voda za eko priobalje Poreča i susjednih općina
Share icon
Podjeli
Objavljeno 09.12.2010.

Ovo je izuzetno važan projekt za Grad Poreč i susjedne, priobalne, općine Tar-Vabrigu, Funtanu i Vrsar, rekao nam je Rodoljub Kosić predsjednik Uprave porečkog komunalnog poduzeća ‘Usluga’ nakon radnog sastanka na kojem su predstavnici općina čuli informacije o tijeku priprema tehničke dokumentacije za kandidiranje ‘Projekta Poreč’ prema EU fondovima. Što projekt predtretmana otpadnih voda znači za Poreč i o kojem investicijskom iznosu se radi?

Kako je u obrazlaganju ‘puta’ do EU fondova predstavnicima lokalnih samouprava porečkog priobalja rekao Mate Soža, konzultant koji je radio na ekonomskoj analizi projekta, investicijsko ulaganje iznosi približno 443 milijuna kuna ili 61 milijun eura.

Oko 70 posto sredstva će se bespovratno ‘dobiti’ iz EU fondova a 25 posto investicije bit će raspoređeno na Ministarstvo regionalnog razvoja, Hrvatske vode i lokalne samouprave, a prema riječima Kosića očekuje se i participiranje Istarske županije.

Projekt Poreč, kako je rekao Stjepan Kamber, predsjednik tima za pripremu tehničke dokumentacije projekta iz Hrvatskih voda, je u toj instituciji prihvaćen a porečkoj ‘Usluzi’ je povjerena izrada projektnih zadataka u suglasju s Hrvatskim vodama te vođenje postupka javne nabave.

Nakon obavljenih analiza znamo koliko, osim investicijskih sredstava, moramo još uložiti, rekao nam je Kosić. Sredstva iz EU fondova dobila bi se s minimalnom participacijom, stoga imamo obavezu snositi teret održavanja svih uređaja.

Prema riječima predsjednika Uprave ‘Usluge’ cijena dobivanja bespovratnih sredstava iz EU je povećanje cijene vode. Prema sadašnjem izračunu cijena vode će po prostornom metru za građene iznositi oko 3 kune više a za gospodarstvo 5 kuna. U konačnici, aktivnost na tom projektu će pokazati kolika će sredstva biti dostatna za održavanje objekata.

Prema terminskom planu razvoja ‘Projekta Poreč’ do 15. lipnja 2011. godine mora se izraditi sva dokumentacija nakon čega će se do kraja godine ili početkom 2012. znati kompletni financijski pokazatelji prema kojima će se naplaćivati potrošnja vode. Cijena kao i troškovi izgradnje će se točno utvrditi nakon raspisivanja tendera za izvođenje radova na sustavu pročistača otpadne vode s porečkog priobalja.

Početak izgradnje sustava od četiri pročistača, Lanterna, Poreč sjever i Poreč jug te vrsarski pročistač Petalon, predviđa se u drugoj polovici 2012. godine a izgradnja će trajati 3 godine.

Grad Poreč i općine na porečkom priobalju opredijelili su se za MBR tehnologiju (membranskih pročistača) koji su već instalirani na Crvenom otoku u Rovinju, autokampu Park Umag u Karigadoru, u krugu tvornice duhana u Kanfanaru dok je jedan mobilni MBR instaliran u Premanturi.

Svi smo shvatili da je izgradnja sustava pročistača, iz kojih će izlaziti voda s kojom se može zalijevati raslinje a mulj mora zadovoljiti kriterije ponovne uporabe, povlačenjem sredstava iz EU fondova jedinstvena prilika i sumnjam da će netko odustati jer će odustajanje značiti da u budućnosti moramo aktivirati svoja sredstva kojih neće biti, zaključio je Kosić. (DM)

 

    Arrow pointing up