NaslovnaVijestiNovosti RJ ČistoćaIZ EU 10 MILIJUNA KUNA ZA SANACIJU ODLAGALIŠTA OTPADA KOŠAMBRA, RADOVI NAPREDUJU PO PLANU

IZ EU 10 MILIJUNA KUNA ZA SANACIJU ODLAGALIŠTA OTPADA KOŠAMBRA, RADOVI NAPREDUJU PO PLANU

| Novosti RJ Čistoća

Sanacija nekadašnjeg odlagališta otpada Košambra u Poreču napreduje po planu, te se dovršetak radove očekuje u srpnju. Radi se o jednom od većih projekata ove godine u Poreču – vrijednom 12,1 milijuna kuna s PDV-om, a za koji je iz EU dobiveno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Radove su danas obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč Milan Laković te gradski pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat, uz predstavnike izvođača radova - zajednice ponuditelja KOSTAK iz Slovenije i OPERA GROUP iz Zagreba i stručnog nadzora firme PANGEO Projekt iz Zagreba.

Kako je naglasio Peršurić, ovakvi su projekti važni jer mi danas moramo razmišljati o tome kakav grad ostavljamo u nasljeđe generacijama koje dolaze iza nas.

– Veliki projekt odvodnje ili sanacija odlagališta otpada sigurno nisu atraktivni poput naših drugih projekata kao što su preuređenje rive ili izgradnje škola, ali su jako važni. Bez takvih projekata nema napretka za naš grad. Želimo osigurati da svi naši sugrađani imaju priključke na kanalizacijsku mrežu, jednako kao što želimo sigurno i ekološki sanirati ovo odlagalište koje je bilo u funkciji još od 1977. Time će se to područje osigurati, nestat će neugodni mirisi koji su se znali osjetiti, a otpad više ionako ne odlažemo ovdje. Ovo je jedna od pet faza sanacije odlagališta otpada Košambra, u koju smo mogli krenuti nakon donošenja zakona o gospodarenju otpadom i nakon što se izgradilo centralno odlagalište otpada u Kaštijunu. Jedna faza bila je sanacija prve plohe, sada je riječ o drugoj plohi, zatim je tu i izgradnja pretovarne stanice koja je bila prva u Hrvatskoj, nakon toga izgradili smo reciklažno dvorište koje je isto tako bilo među prvima u Hrvatskoj. Fali nam još sortirnica, za što imamo gotove sve potrebne projekte i dozvole, ali čekamo, s jedne strane natječaj za subvencioniranje i s druge strane organizaciju sortirnica unutar naše županije, rekao je gradonačelnik, zahvalivši se Fondu i nadležnom Ministarstvu na podršci.

Načelnica Čilić istaknula je kako Fond već preko deset godina prati cijeli ovaj projekt, te su u samu sanaciju izdvojili preko 8 i pol milijuna kuna za odlagalište, a tu su još i pretovarna stanica i reciklažno dvorište.

– Sama sanacija ima jako važan značaj ne samo za Poreč i već i cijelu županiju, jer uz Kaštijun, sanacija odlagališta je slijed zatvaranja jednog bivšeg načina gospodarenja otpadom i prijelaz na uređen i cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Osim toga, Fond cijelo vrijeme prati niz projekata s Porečom. Svakako bih izdvojila projekt edukacije građana vezano uz gospodarenje otpadom uz odvojeno prikupljanje i ostale dijelove sustava i projekt nabave spremnika, te se do kraja godine očekuje isporuka većeg broja spremnika za kućanstva. Cijelim tim sustavom Poreč i Istarska županija napravili su veliki iskorak i mogu biti primjer ostalim gradovima i županijama, rekla je Čilić.

Voditelj projekta Ivan Barbić, rekao je kako je ovo još jedan od niza projekta kojim se Hrvatska usklađuje s direktivom EU i prelazi na sustav kružnog zbrinjavanja otpada.

– Odlaganje više nije dovoljno i zato imamo cijeli sustav kao što je Kaštijun i cijela ova infrastruktura. Ovdje se radi o sanaciji i zatvaranju postojeće odlagališne plohe, konkretno o sanitarnoj plohi gdje se odlagao sanitarni otpad. Ona se sad prekiva sa završnim prekrivnim sustavom, to je niz geosintetskih materijala ukupne površine oko 30.000 metara kvadratnih. Ti materijali omogućuju ono što je cilj sanacije, da nema utjecaja na podzemlje, zrak i tlo, na način da se sprječava dotok oborinske vode u otpad i otplinjavanje odloženog otpada provodi se u kontroliranim uvjetima, postavlja se aktivni sustav otplinjavanja, preko 14 zdenaca koji se spajaju na sustav s prve plohe, kazao je Barbić. Dodao je kako je tijelo odlagališta već formirano, radi se završni rekultivacijski sloj i postavlja sustav otplinjavanja, a istovremeno se radi i odvodni kanal za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda , slijedi još sama rekultivacija i sijanje trave, a radovi su u skladu s terminskim planom pa se završetak očekuje u zadanom roku.

Inače, ukupno je do sada u svrhu sanacije odlagališta iskopano, premješteno i ugrađeno 30.000 m3 otpada, izvedeno je prekrivanje 105.000 m2 geosintetskih brtvenih slojeva, te je ugrađeno 33.000 m3 zemljanih materijala.

Podsjetimo, otpad se na odlagalištu „Košambra“ odlaže od 1977. godine, a kompaktiranje prilikom odlaganja se počelo vršiti 1988. godine, dok se otpad prije odlaganja važe još od 2000. godine.

Dokumenti