NaslovnaVijestiIZ GLASA ISTRE, 22.03.2007. – Otkriće na gradilištu Uslugina Info-punkta

IZ GLASA ISTRE, 22.03.2007. – Otkriće na gradilištu Uslugina Info-punkta

Prije tri mjeseca na web stranicama komunalnog poduzeća Usluga iz Poreča građani su imali mogućnost u anketi odabrati i komentirati najbolje od triju idejnih rješenja za uređenje zelene površine iza njihova info-punkta. Nakon što su u Usluzi razmotrili rezultate i opaske, prije petnaestak dana počeli su radovi.

POREČ – Već pri prvim radovima nađen je betonski poklopac za koji se kasnije ispostavilo da pripada staroj šterni iz vremena Prvog svjetskog rata. O ovome otkriću odmah su obavijestili arheologe gradskog muzeja. Od Vladimira Kovačića, voditelja arheoloških istraživanja u Zavičajnom muzeju Poreštine, doznajemo da se radi o betonskoj deki četvrtastog oblika, koja je izgledala kao poklopac, i pokrivala je otvor cisterne izgrađen od cigle, čija širina vrata iznosi pet puta pet metara, a dubina do tri metra, međutim, zbog zemlje i taloga koji su se nakupili nije se moglo doći do samog dna.
– Radi se o cisterni napravljenoj u kamenu živcu, a strop je od ciglastih lukova. Cisterna je najvjerojatnije čuvala vodu koja se sakupljala s oluka okolnih zgrada. S obzirom da znamo da su se u blizini nalazili i arteški bunari, pretpostavlja se da je možda postojao i kanal koji je iz njih dovodio vodu u cisternu, kaže Kovačić.
Arheolozi gradskog muzeja u dogovoru s Uslugom odlučili su da će se ovo otkriće sačuvati i to na način da se zemljani dio podigne, a vrat šterne da se produži betonskim pojačanjem s kamenim prstenom i grlićem. Šterna će se očistiti i isprati, i služit će za držanje vode koja bi se koristila za zalijevanje parka.
Uređenje površine iza info-punkta trebalo bi biti gotovo do 15. travnja.

Piše: V.H

Dokumenti