NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Duplo više kartica nego mjesta

Iz Glasa Istre: Duplo više kartica nego mjesta

NERED NA PARKIRALIŠTIMA REZERVIRANIM ZA STANOVNIKE STAROG GRADA

Na parkiralištu iza Okrugle kule, koje je rezervirano za stanovnike starog grada, vlada opći nered, vozila su dvostruko parkirana, praktično jedno na drugom, konstatirala je vijećnica Dunja Benčić, koja živi u tom dijelu Poreča, te je pitala koliko je kartica izdano za to parkiralište i prema kojim kriterijima. Tražila je da joj se dostavi popis vlasnika kartica s naznačenim prebivalištem i registarskim brojem vozila.

 

 

 

Odgovor vijećnici objavljen je na internetskim stranicama gradskog komunalnog poduzeća Usluga, koje ima koncesiju za parkirališta. Iz njega saznajemo da je za 122 mjesta (od kojih je sedam za invalide) na tri parkinga rezervirana za stanare starog grada (iza Okrugle kule, na Peškeri i ispred bivšeg hotela Riviera) izdano 267 godišnjih kartica po 200 kuna. Raspoloživa mjesta ne mogu pokriti potrebe tristotinjak stanara koji imaju prebivalište u starom gradu, a problem je što se na njima pojavljuju automobili koji ondje ne bi smjeli biti parkirani. Vozači na različite načine pokušavaju izigrati pravila, a ostaju nepoznati čak i unatoč videonadzoru. Dva automobila ulaze jedan za drugim na jednu karticu, vlasnici kartice posuđuju drugima i slično. Usluga je zaposlila jednog radnika samo za kontrolu spomenutih triju parkirališta, a rezultat je 11 vozila uklonjenih paukom, 48 blokiranih kartica te postavljanje 17 lisica na automobile.
Koncesionar zaključuje da ovi podaci govore o velikoj neodgovornosti korisnika parkirališta. Naime, na njih se može ući samo pomoću čip-kartice koja podiže rampu, a one za rezervirana parkirališta mogu se, od ove godine, koristiti i za ulazak na veliko parkiralište i ono na Žatiki, međutim vlasnici kartica za druga gradska parkirališta ne mogu njima podignuti rampu parkinga za stanovnike starog grada.
I dok je novo parkiralište na Žatiki uglavnom poprilično prazno, barem što se tiče dijela za osobna vozila, dotle je grad prepun automobila, nerijetko dvostruko parkiranih, ostavljenih na nogostupima i zelenim površinama. Ulice u stambenim naseljima u kojima se turistima iznajmljuju apartmani također su prenapučene stranim automobilima, do te mjere da se u neke kamion za odvoz smeća ne može probiti. Ne bi li Gradsko vijeće konačno trebalo donijeti i odluku o tome da privatni iznajmljivači gostima trebaju zakupiti parkirališna mjesta na Žatiki, a ne da parkiraju automobile pred vratima apartmana dok Porečani kruže gradom tražeći slobodno mjesto. Uostalom, sve više turista zna gdje je u središtu grada moguće besplatno ostaviti automobil. Te informacije, naravno, mogu dobiti samo od svojih domaćina.
Blokiranje kartica nesavjesnih vlasnika sigurno će dati određene rezultate, ali kako disciplinirati Porečane koji nemaju kartice, nego se, primjerice, parkiraju u rotoru ispod tržnice ili uz cestu na izlazu iz velikog parkirališta, poručujući na taj način turistima da je u Poreču dozvoljeno parkirati gdje god se poželi?

S. MATEJČIĆ

Dokumenti