Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: EU-sredstva za centar za gospodarenje otpadom mogla bi doseći 20 milijuna eura
Share icon
Podjeli
Objavljeno 12.05.2010.

PULA - Ukoliko Europska ko­misija u iduća dva mjeseca odo­bri povećanje europskih sred­stava za izgradnju županijskog Centra za gospodarenje otpa­dom Kaštijun, postoji mogućnost da istoimena tvrtka neće morati dizati kredit u Europskoj banci za obnovu i razvitak (EBRD), lako je Europska komisija iz pretpristupnog fonda IPA za Kaštijun već "rezervirala" 4,6 milijuna eura, kako doznajemo, moguće je da sredstva iz tog fonda narastu i do 20 milijuna eura.

Potvrdi li komisija povećanje sredstava, postoji mogućnost da se odustane od kredita u EBRD-u, u kojoj se za izgradnju mehaničko-biološkog postroje­nja planirao dignuti kredit od 19 milijuna eura. Povećanje sred­stava iz IPA-e pojavila se nakon što je jedan planirani centar u Hrvatskoj napravio nepotpunu IPA aplikaciju, čime je i izgubio mogućnost korištenja bespovratnog EU- novca, te se od­mah počelo razmišljati da se taj novac prenamijeni za Kaštijun i županijskog centra u Rijeci.

Moguće odustajanje od kre­dita te povećanje sredstava iz europskog fonda potvrdio nam je i državni tajnik pri Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondo­va EU-a Hrvoje Dolenec, koji je tvrdi da se Hrvatska sprema za korištenje novih strukturnih fondova te da će se idućeg mjeseca održati javna prezentacija prioriteta koji će se kroz te fondove financirati. Najviše sredstava dobit će se za okoliš­nu i cestovnu infrastrukturu.

Intenzivno se radi na tome da se povećaju sredstva iz IPA-e, a tek kada dobijemo i službenu potvrdu Europske komisije, znat će se koliko će novca stići. Naime, shvatilo se da je nužno iskoristiti što više sredstava koja nam se nude jer MBO postrojenje je samo po sebi jako skupo. S obzirom na to da ono donosi prihod, onda je i stopa sufinanciranja, na koju pristaje Europska komisija, niža, ali to je bolje nego dizati kredit, rekao je Dolenec. Nije želio po­tvrditi da se radi o planiranih 20 milijuna eura, dodavši tek da će iznos biti jako velik. Najkasnije do 31. prosinca 2012. centar mora biti gotov jer to je krajnji rok u kojem se moraju iskoristiti bespovratna sredstva Europske unije.

 

D. Bašić - Palković

    Arrow pointing up