NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Gradsko Poglavarstvo Poreča razmatralo dva značajna projekta

Iz Glasa Istre: Gradsko Poglavarstvo Poreča razmatralo dva značajna projekta

Poglavarstvo je na posljednjoj sjednici razmatralo dva velika projekta od izuzetnog značaja za Poreč o kojima se Gradsko vijeće trebalo izjasniti sinoć na tematskoj sjednici. Radi se o Projektu Jadran za zaštitu od onečišćenja voda na priobalnom području koji se odnosi na odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, te o sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada Košambra.

POREČ – Oba će projekta voditi komunalno poduzeće Usluga, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić. On je informirao članove da su održali skupštinu poduzeća Adria plus na kojoj je dogovoreno da će Grad Poreč preuzeti vlasničke udjele austrijskih partnera za 30 tisuća eura te postati jedini vlasnik.
Što se tiče Projekta Jadran, koji sufinanciraju Hrvatske vode i Svjetska banka, prihvaćena je koncepcija odvodnje i obrade otpadnih voda Poreštine korištenjem membranske (MBR) tehnologije. Koncepcijsko rješenje izradio je Eko Mlaz iz Novske.
Rodoljub Kosić iz Usluge objasnio je da planiraju iskoristiti lokacije na kojima se nalaze uređaji stari tridesetak godina, kao i izgrađene kanalizacijske sustave. Osposobila bi se četiri samostalna sustava odvodnje – Materada, Debeli rt, Petalon i Lanterna. Privremeno će funkcionirati i sustav u Červar Portu.
Novi su uređaji skuplje rješenje, ali omogućuju uštede pri razvijanju kanalizacijske mreže i trošenju energije budući da ih je kompjuterski moguće podesiti za znatno veću ljetnu i umjerenu zimsku potrošnju. Osim toga zauzimaju samo trećinu prostora potrebnog za klasičnu tehnologiju, doprinose kvaliteti morske vode, a proizvedeni mulj je moguće vrlo brzo iskoristiti u poljoprivredi.
Što se tiče odlagališta Košambra, rečeno je da je natječaj za sanaciju već raspisan prema troškovniku i tehničkoj dokumentaciji koju je izradio HIS iz Donje Višnjice te očekuju početak realizacije krajem siječnja. Dosad je ondje odloženo 350 tisuća kubičnih metara raznog otpada. Izbor izvođača je preduvjet za korištenje 23,6 milijuna namjenskih sredstava za sanaciju od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je sredstva odobrio 2004. nakon dobivanja građevinske dozvole, no budući da radovi nisu počeli, a važenje građevinske dozvole je produženo do lipnja iduće godine, on je produžio rok financiranja do kraja 2009., kada program sanacije treba biti kompletiran.

Piše: K. F.

Dokumenti