NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Gradsko vijeće prihvatilo sporazum o podjeli imovine s Općinom Tar – Vabriga

Iz Glasa Istre: Gradsko vijeće prihvatilo sporazum o podjeli imovine s Općinom Tar – Vabriga

Gradsko vijeće Poreča je na zadnjoj sjednici s tri glasa protiv – Snježane Mekote (SDP) te nezavisnih vijećnika Damira Miloša i Graziana Musizze, prihvatilo tekst sporazuma o podjeli imovine, prava i obveza između Grada Poreča i novoosnovane Općine Tar – Vabriga.
POREČ – Kako je obrazložio gradonačelnik Edi Štifanić, prijedlog podjele nekretnina, pokretnina, udjela, prava i obveza rađen je prema dva temeljna kriterija – teritorijalnom i broju stanovnika, odnosno prema popisu imovine na dan 31. prosinca prošle godine.
Prema Štifanićevim riječima, udio stanovništva s područja bivšeg Mjesnog odbora Tar – Vabriga u ukupnom broju stanovnika Grada Poreča bio je 9,3 posto. Prenio je i da susjedna Općina nije iskazala interes za udio u svim poduzećima kojih je Grad osnivač ili suosnivač, već samo za njih šest. U pet – IDA-i, Domu, Istarskom vodozaštitnom sustavu, Istarskom vodovodu i Cestama – podjela bi trebala biti sukladna principu broja stanovnika.
Specifičan je prijedlog podjele udjela u komunalnom poduzeću Usluga s obzirom na to da je Poreč putem tog poduzeća u zadnje vrijeme u kanalizacijski sustav na području općine Tar – Vabriga uložio oko deset milijuna kuna. Stoga je dogovoreno da se od oko 70 milijuna kuna, koliki je udio Grada Poreča u temeljnom kapitalu Usluge, prvo oduzme tih deset milijuna te da Općini Tar – Vabriga od preostalog dijela pripadne desetak posto prema principu broja stanovnika. S druge strane Grad Poreč će nastaviti otplaćivati kredit za kanalizacijski sustav koji tako neće opteretiti novu općinu.
Vrlo kritički se na prijedlog sporazuma obrušio vijećnik Miloš, koji je ustvrdio da je model podjele prema kojem Poreč otplaćuje kredit za kanalizacijski sustav za Općinu Tar – Vabriga, a zauzvrat mu pripada nešto veći udio u Usluzi, ustvari financijski nepovoljan za Grad, odnosno da su bolje prošli Tarčani i Vabrižani. Ocijenio je da je prijedlog sporazuma napravljen površno, bez diobene bilance, bez popisa ukupne imovine Grada, bez popisa koja to pokretna imovina, koje vrste i koje vrijednosti pripada novoj Općini.
Štifanić smatra da će se naknadom za katastarske izmjere, koje će vlasnici zemljišta s područja Tara i Vabrige uplaćivati u porečki, a ne tarski proračun, što je također utvrđeno prijedlogom sporazuma, u dobroj mjeri kompenzirati otplata kredita za kanalizacijski sustav. Rekao je i da bi susjednoj Općini od pokretnina trebalo pripasti samo jedno vozilo iz gradskog voznog parka.

Piše: K. Klarić

Dokumenti