NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Herculanea i Eurco potpisali ugovor o sanaciji odlagališta otpada

Iz Glasa Istre: Herculanea i Eurco potpisali ugovor o sanaciji odlagališta otpada

Direktori pulske Herculanee i tvrtke Eurco iz Vinkovaca Igor Strai i Željko Marić jučer su potpisali ugovor kojim je označen početak prve faze sanacije pulskog odlagališta komunalnog otpada Kaštijun.

PULA – Nakon dugog niza godina konačno smo došli do potpisivanja ugovora za prvu fazu sanacije odlagališta Kaštijun. Radovi su vrijedni 6,4 milijuna kuna, a sanaciju će izvesti tvrtka Eurco, koja je za to specijalizirana, rekao je Stari i dodao da je potpisivanju ugovora prethodio pripremni period od tri mjeseca. Eurco je do sad sanirao devet odlagališta u Hrvatskoj, a među njima je i ono u Umagu, koje je sanirano prije dvije godine.

Direktor Herculanee je naveo da je sanacija odlagališta prvi korak prema izgradnji budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu. Dodao je da je predviđeni rok sanacije tri mjeseca, pa bi ona, ovisno o vremenskim uvjetima, trebala biti završena do proljeća, a planirani rok za početak radova je deset dana od potpisivanja ugovora. U ovoj fazi sanirat će se 15 posto prostora na kojem se odlaže smeće.

Kako je naveo pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Damir Prhat, sanacija odlagališta na Kaštijunu prvi je korak prema sustavnom pristupu gospodarenju otpadom u cijeloj županiji. „Vjerujemo da će centar zaživjeti i da ćemo se riješiti 300 divljih deponija u Istarskoj županiji“, rekao je Prhat.

Sanaciju financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40 posto te Grad Pula iz proračunskih sredstava. Projekt je izradila tvrtka IPZ Uniprojekt MCF d.o.o. iz Zagreba, a u Herculanei ga vodi Suzana Hodri. Prema ugovoru bit će uređene prometne površine i reciklažno dvorište te postavljena vaga za otpad. Radovi će se izvoditi i na mjestu na kojem se smeće odlaže pa će se ono smanjiti u projektirane granice. Izvest će se dio završnog pokrovnog sloja, izgraditi sustav odvodnje oborinskih i procjednih voda te obodni kanal oko mjesta na kojem se smeće odlaže. Izgradnjom ovakvog sustava odvodnje spriječit će se odljev onečišćenih voda u okolno tlo.

Piše: P. Lukež

Dokumenti