NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: JESU LI TRGOVAČKI LANCI UZELI PREVIŠE SLOBODE U KREIRANJU PRAVILA ZA OTKUP AMBALAŽE?

Iz Glasa Istre: JESU LI TRGOVAČKI LANCI UZELI PREVIŠE SLOBODE U KREIRANJU PRAVILA ZA OTKUP AMBALAŽE?

Plastične boce i limenke, koje se ranije donosilo na parkiralište poslovne zgrade Lacop, gdje je smješten i Konzumov supermarket, već se neko vrijeme predaje kod skladišta Velproa, smještenog na izlazu iz grada. Ovdje je jasno istaknuta uputa da naknadu na Konzumovoj blagajni valja preuzeti u roku od 90 minuta, premda je prodavaonica udaljena više od kilometra

 

1.10.2008.

 

 

Pravila koja je porečki Konzum nametnuo o isplati naknada za iskorištenu plastičnu i limenu ambalažu ne samo da nemaju jasnog uporišta u Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu, već ih, prema tumačenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, treba prijaviti inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, kako bi provela inspekcijski nadzor.
Epilog je to poduljeg nastojanja da raščistimo smije li porečki Konzum građanima odrediti da povratnu naknadu od predane ambalaže moraju podići u roku od 90 minuta. Naime, plastične boce i limenke, koje se ranije donosilo na parkiralište poslovne zgrade Lacop, gdje je smješten i Konzumov supermarket, već se neko vrijeme predaje kod skladišta Velproa, smještenog na izlazu iz grada. Ovdje je jasno istaknuta uputa da naknadu na Konzumovoj blagajni valja preuzeti u roku od 90 minuta, premda je prodavaonica udaljena više od kilometra. Neslužbeno doznajemo da se ovo pravilo ipak ne provodi dosljedno. Konzumove blagajnice donositeljima računa novac znaju isplatiti i po isteku navedenog roka, pa čak i idućeg dana, jer u gužvi ne uspijevaju provjeriti vrijeme izdavanja svake potvrde o količini predane ambalaže. Bez obzira na ovakve ustupke, pravilo je i dalje jasno istaknuto te, u usporedbi s prijašnjim, jednostavnijim režimom, građanima sigurno znači dodatnu komplikaciju.
Konzum je inače jedini u gradu ostavio mogućnost isplate gotovog novca za veću količinu predane ambalaže pa je građani i dalje najradije donose u Konzum, a na mjestu predaje u gotovo svako doba dana vlada gužva. Iako je nepopularno vremensko ograničenje postojalo i prije, građani uglavnom nisu negodovali jer je put do blagajne bio mnogo kraći i jednostavniji.
– Želimo istaći da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nikada i nikome nije izdao suglasnost za navedeno postupanje u vezi vremena isplate povratnih naknada potrošaču za predanu ambalažu, jer za to nema zakonsko uporište, odgovorio je na naš upit Irinej Mudri, u Fondu zadužen za gospodarenje posebnim kategorijama otpada. Prema njegovom tumačenju, preuzimanje ambalaže pod posebnim uvjetima, i s time povezana isplata naknade potrošaču, je u suprotnosti sa šestim stavkom 11. članka Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Ovaj stavak propisuje da svaki prodavatelj, čiji je prodajni prostor veći od dvjesto četvornih metara, mora preuzimati iskorištenu ambalažu svih proizvoda za koje se kupcu vraća naknada.
Bez odgovora je ostalo načelno pitanje o tome smije li bilo koji trgovački centar građanima odrediti kada mogu podići novac ili namirnice, jednom kad su ambalažu predali i za to dobili valjanu potvrdu. Na pismeni upit Konzumovoj središnjici u Zagrebu zbog čega postoji pravilo o 90 minuta, u kojim višim propisima je utemeljeno, te ima li lanac organizacijskih poteškoća u prikupljanju velikih količina ambalažnog otpada odgovor nije stigao ni nakon desetak dana, unatoč telefonskom dogovoru i nekoliko naknadnih poziva i poruka.

M. DODIĆ, Glas Istre 

Kosić: Prikupljanje otpada nije djelatnost trgovačkih lanaca!
Gradsko komunalno poduzeće Usluga je do veljače skupljalo ambalažni otpad u dvorištu nekadašnje tvornice Školjka, a građani su za vrijednost predanih limenki i plastičnih boca mogli preuzeti namirnice u Parensu. Tada je iz Fonda stiligao naputak da Usluga više nije dužna preuzimati ambalažu iz sustava povratnih naknada.
– Od tada nemamo ništa s tim. Skupljanje ambalaže u cijelosti organiziraju trgovački centri, i sami definiraju pravila. Mi se kao komunalno poduzeće ne slažemo s time da trgovački lanci skupljaju otpadnu ambalažu, jer to nije njihova djelatnost, a nama otežava uspostavu ekoloških otoka, komentirao je direktor Usluge Rodoljub Kosić. .

Kako je u drugim trgovinama?
Ostale porečke trgovine ambalažu preuzimaju pod različitim, i manje povoljnim uvjetima od Konzuma. Parens u Vukovarskoj ulici u gotovini isplaćuje naknadu za najviše deset predanih boca ili limenki, a količine veće od toga, do najviše 80 komada, preuzimaju u stražnjem skladištu, i ne isplaćuju novac, već protuvrijednost treba do kraja radnog vremena preuzeti u obliku namirnica. Istracommerceov diskont će od donositelja uzeti najviše 10 komada ambalaže, i za njih isplatiti gotov novac, ali ne svakog dana i ne u bilo koje doba. Za otkup su određena po četiri sata u ponedjeljak, srijedu i petak. Nedavno otvoreni Mercator ne otkupljuje ambalažu iz sustava povratnih naknada.

Dokumenti