Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Kamo sa zelenim otpadom
Share icon
Podjeli
Objavljeno 24.07.2008.

Građani su iznenađeni izričitom uputom Uprave komunalnog poduzeća Usluga da u kantu ne bacaju zeleni odrez, odnosno zeleni otpad nakon obrezivanja i šišanja raslinja na okućnicama. A kamo s tim otpadom? To ne piše.

Raspitali smo se što Porečani rade sa zelenim smećem i saznali da ga uglavnom bacaju u kante, dakle miješaju taj volumenom iznimno velik otpad s kućnim. Direktor Usluge Rodoljub Kosić kaže da na odlagalištu dođe čak 40 posto zelenog otpada pomiješanog s onim iz domaćinstava pa zauzima puno više mjesta na plohi odlagališta. Neki građani koji sa svojih okućnica nakupe više zelenog otpada sami ga u prikolicama dovoze na Košambru, gdje se odlaže na posebno mjesto. Kosić kaže da je predložio nabavku stroja za mljevenje otpada za čitavu županiju što bi financirali pojedini gradovi i općine pa ga po nekom planu koristili upravu radi obrade te vrste otpada. A nakon obrade od tog bi se otpada mogao raditi kompost za gnojidbu javnih zelenih površina. No, to je, izgleda, još daleka budućnost.

U svakom slučaju, direktor Kosić kaže da bi zeleni otpad trebalo stavljati u posebne vreće pa odložiti uz kantu za smeće, a ne u nju. Ako se građani naviknu tako postupati, ne bi bio problem da iz Usluge manjim kamionom svakih nekoliko dana prođu pokupiti te vreće. A oni koji imaju više zelenog otpada, a ne mogu ga sami prevesti do deponija, mogu se javiti Usluzi.

S.M.

    Arrow pointing up