Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Kritičari Kaštijuna o razlozima neodlaska u posjet talijanskim odlagalištima otpada
Share icon
Podjeli
Objavljeno 27.05.2008.

Damir Radnić predlaže lociranje centra, umjesto na Kaštijunu, negdje na zapadnoj obali Istre, a Livio Bolković u centralnoj Istri „možda oko Kanfanara“.

Nedavni studijski posjet trima centrima za gospodarenje otpadom u Italiji redom su odbili gotovo svi protivnici županijskog odlagališta na Kaštijunu, unatoč višestrukim pisanim i telefonskim pozivima organizatora putovanja, Istarske županije. Iako je upravo oporbenjacima, odnosno najžešćim kritičarima županijskog centra na Kaštijunu putovanje u prvom redu bilo i namijenjeno, odazvali su se samo HDZ-ovci Marino Roce i Janko Žužić. Naime, cilj putovanja bio je na licu mjesta upoznati se s radom postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada koja su po tehnologiji, ali i kapacitetu gotovo identična onom planiranom na Kaštijunu. To se osobito odnosi na centar u Villafallettu gdje se delegacija najduže zadržala.

Posjet centrima bio je prilika za kritičare Kaštijuna da vide takav centar izbliza kao i proizvodnju RDF goriva, upoznaju se s dobrim i eventualnim lošim stranama takvog gospodarenja otpadom pa i razgovaraju s djelatnicima centra te okolnim stanovnicima. Sve to zasigurno bi pridonijelo vjerodostojnosti njihovih argumenata protiv gradnje centra.

Međutim, većina protivnika Kaštijuna s kojima smo razgovarali navodi, među ostalim, da su odbili putovanje jer su bili na nekim odlagalištima otpada u inozemstvu pa nisu htjeli ići ovaj put. Primjerice, medulinski vijećnik Goran Buić, koji je ujedno predsjednik udruge Šanpjero, inicijatora peticije protiv Kaštijuna, kaže da je bio u jednom od najmodernijih postrojenja za obradu otpada u Celju kad je njegov obilazak organizirala Zelena Istra. Istinabog, u vrijeme posjeta taj centar još nije ni bio počeo s radom. No, gotovo svi također sad kažu da bi ipak išli u posjet, ali na neko odlagalište koje se nalazi u blizini mora, poput Kaštijuna.

Livio Bolković, pulski gradski vijećnik ISDF-a koji je s drugim oporbenim vijećnicima nedavno zatražio pokretanje referenduma o Kaštijunu, ističe da je Istarska županija organizirala putovanje iako je već donesena odluka o Kaštijunu kao centralnom odlagalištu otpada. No, na naše pitanje čemu onda brojne akcije Istarskog grozda, čiji je član, kojima se uz slogan „Ne Kaštijunu!“ potpisuje peticija, tiskaju plakati i leci i organiziraju konferencije za novinare, Bolković odgovara da ipak nije sve gotovo.

- Nadamo se da ćemo našim akcijama promijeniti odluku. Ipak, ne mislim da je sve gotovo i smatram da će pobijediti racionalna opcija, kaže Bolković.

Načelnik Općine Medulin, Emil Jukopila, čiji su stanovnici u velikom broju imali primjedbe protiv centra na Kaštijunu, nije želio ići u posjet centrima iako, kako je rekao, „u Italiji sve vjerojatno divno izgleda“. Kaže da prije svega primjedbe dane u postupku javnog uvida na lokaciju i tehnologiju treba razmotriti struka, a istog je mišljenja i Bolković, kao i Damir Radnić, županijski vijećnik i koordinator Istarskog grozda. No, ne znaju konkretno kamo bi ga smjestili.

Radnić predlaže lokaciju za centar negdje na zapadnoj obali Istre, a Bolković u centralnoj Istri, „možda oko Kanfanara“. Predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik pak kaže da bi bolje odgovarala lokacija izvan najturističkijih dijelova Istre, dok predsjednica pulskog HDZ-a Lovorka Tomčić veli da su područja na koja se putovalo u Italiju industrijska i ruralna pa više odgovaraju smještaju centra za gospodarenje otpadom.

 

Petra Lukež

    Arrow pointing up