NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Na sjednici funtanjanskog vijeća predstavljeni projekti zaštite voda i gospodarenja otpadom

Iz Glasa Istre: Na sjednici funtanjanskog vijeća predstavljeni projekti zaštite voda i gospodarenja otpadom

Rodoljub Kosić, predsjednik Uprave porečkog komunalca Usluga, predstavio je općinskim vijećnicima projekt „Jadran“, za zaštitu voda u priobalnom području od onečišćenja i projekt sanacije porečkog odlagališta komunalnog otpada Košambra.
FUNTANA – Općinski vijećnici su na zadnjoj sjednici jednoglasno prihvatili sve prijedloge poglavarstva Funtane, od povjeravanja komunalnih poslova, određivanja visine i načina plaćanja komunalnog doprinosa, provođenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije pa do odlaganja komunalnog otpada, o čemu je prihvaćen prijedlog ugovora koji će se potpisati s Gradom Porečom.
Komunalni doprinos po novome iznosi 70 kuna po kubiku građevine. Preventivna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija povjerena je Veterinarskoj ambulanti Poreč za ukupno 37.820 kuna, a uređenje parka u Ribarskoj ulici poduzeću Žec iz Funtane za nešto više od 74.500 kuna.
Rodoljub Kosić, predsjednik Uprave porečkog komunalca Usluga, predstavio je projekt „Jadran“, za zaštitu voda u priobalnom području od onečišćenja. Ukazao je na prednosti mehaničke biološke obrade u odnosu na sadašnje standardne biološke uređaje te prezentirao mogućnost tercijarne obrade otpadnih voda na primjerima zapadne obale Istre, gdje takvi uređaji postoje na rovinjskom Crvenom otoku, kod Ladinog gaja na Umaštini, tvornice duhana u Kanfanaru i jedan mobilni u Premanturi. Tomislav Čoga, načelnik Općine, podržao je projekt.
Kosić je prezentirao i projekt sanacije porečkog odlagališta komunalnog otpada Košambra. Nagomilani otpad na nekim je mjestima dosegnuo debljinu do 12 metara i inspekcija je stoga naredila zatvaranje deponija ako se u roku od 30 dana ne pokrene sanacija. Kosić je naglasio da je potpisan ugovor s pulskom tvrtkom Michele koja je preuzela sanaciju, a radovi bi trebali startati početkom lipnja.

Piše: M. Sardelin

Dokumenti