Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Općina Sv. Lovreč - Vijeće izmijenilo odluku o priključenju građevina na javnu kanalizaciju
Share icon
Podjeli
Objavljeno 17.07.2008.

Pozivam sve stanovnike Korse da se jave u Uslugu, plate naknadu i priključe se na sustav da bismo ga za Dan općine 10. kolovoza mogli pustiti u probni rad, rekao je načelnik Branko Zgrablić

S osam glasova za i jednim suzdržanim sutlovrečko Općinsko vijeće preksinoć je izmijenilo odluku koja regulira priključenje građevina na sustav javne kanalizacije te se sada zna da će naknade velikoj većini kućanstava biti dvostruko niže no što je bilo propisano starom odlukom. Podsjetimo, krajem prošle godine je odlučeno da osnovna cijena priključenja po svakoj stambenoj jedinici iznosi koliko i prosječna mjesečna bruto plaća u prethodnoj godini, ili 6,6 tisuća kuna. Tome se usprotivila većina obitelji u naselju Korsa, koje prvo dolazi na red za priključenje, jer su zbog više stambenih jedinica i apartmana u pojedinim zgradama obračunati iznosi u kućanstvima dosezali i tridesetak tisuća kuna. Poglavarstvo je stoga u više navrata pokušavalo pronaći zadovoljavajući model naplate i naposljetku dvostruko nižu cijenu za svaku stambenu jedinicu, i to svim kućanstvima koja imaju septičke jame. Vijećnici su nakon kraće rasprave takav prijedlog i prihvatili. - Pozivam sve stanovnike Korse da se već sutradan jave u Uslugu, plate naknadu i priključe se na sustav da bismo ga za Dan općine 10. kolovoza mogli pustiti u probni rad. Mislim da smo sada donijeli kvalitetniju odluku i da su cijene mnogo prihvatljivije, rekao je načelnik Branko Zgrablić. Vijećnici i članovi poglavarstva su prethodno obišli kanalizacijski pročistač u Badošnjaku, gdje im je inženjer iz riječke tvrtke Almes koja ga je sagradila detaljno predstavio princip njegovog rada. Savo Krajcar iz porečkog komunalnog poduzeća Usluga, koje vodi sve radove na kanalizaciji, iznio je podatke o dosad utrošenom novcu i dinamici radova, a vijećnici su dobili i pisani izvještaj direktora Usluge Rodoljuba Kosića. Vijećnici oporbenog SDP-a Milan Žužić i Nikola Gugić nisu prisustvovali obilasku ni sjednici. U nastavku su u Stožer zaštite i spašavanja, pored načelnika koji po zakonu njime zapovijeda, imenovani zapovjednik porečke Javne vatrogasne postrojbe Adriano Jugovac, liječnica Marina Šešo, općinski pročelnik Roberto Bulešić, Ivica Erjavec iz PU istarske, Livio Fable iz Odjela za zaštitu i spašavanje, te direktor Usluge Rodoljub Kosić. Jednoglasno je prihvaćeno izvješće Državne revizije, koja je o financijskom poslovanju ove općine u lanjskoj godini dala uvjetno mišljenje zbog nekoliko uglavnom proceduralnih propusta.

M. DODIĆ

Javnost sjednica je neupitna

Prekjučer ujutro nam se telefonom javila slovenska državljanka koja u Sv. Lovreču ima kuću te je, kao neposredno zainteresirana za odluke koje se donose na lokalnoj razini, zatražila prisustvovanje na sjednici vijeća za sebe i kćer, no nije dobila jasno i nedvosmisleno jamstvo da ima pravo doći. Štoviše, navodno joj je rečeno da sjednice nisu javne, iako Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kaže upravo suprotno. Da su sjednice javne, očito je i iz same činjenice da ih novinari redovito prate i o njima izvještavaju, a mogućnost prisustvovanja građana je predviđena i poslovnikom o radu Općinskog vijeća. Zanimljivo je da lovrečki poslovnik građanima ne dopušta da sudjeluju u raspravi, dok im u nekim drugim općinama predsjedavajući može dati riječ. Spomenuta gospođa je s kćeri na koncu ipak prisustvovala sjednici, bez ikakvih incidenata.

 

 

 

    Arrow pointing up