NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Otpad od prerade maslina može se koristiti i kao energent

Iz Glasa Istre: Otpad od prerade maslina može se koristiti i kao energent

Uljarski otpad može služiti kao prirodno gorivo, građevinski materijal, sirovina u kozmetičkoj industriji ili, pak, hrana za životinje.

O u Hrvatskoj još nepoznatim postupcima i tehnologijama za pretvaranje uljarskog otpada u koristan izvor energije moglo se čuti na jučer otvorenoj radionici u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam. Susret je zamišljen kao niz kraćih predavanja na ovu temu, s mogućnošću aktivnog sudjelovanja, postavljanja pitanja i razmjene informacija. Odazvalo se nekoliko istarskih uljara, predstavnici županijskog poduzeća MIH, Agrolagune te porečkog komunalnog poduzeća Usluga.
– Radionica je namijenjena uljarima te svim zainteresiranim građanima. Nastojimo senzibilizirati javnost o gospodarenju otpadom nastalim preradom maslina i njegovom korištenju u energetske svrhe, kazala je dr. sc. Danijela Poljuha s porečkog poljoprivrednog instituta, koordinatorica ovog skupa, ističući da se komina, koštice i grančice maslina mogu na razne načine koristiti kao obnovljivi izvor energije. Pozitivni primjeri takve prakse u Hrvatskoj zasad ne postoje, kao ni u susjednoj Sloveniji, dok primjerice druge mediteranske zemlje imaju čitave pogone za briketiranje tog otpada, čime ga se pretvara u blokove čvrstog goriva. To je samo jedan od brojnih načina za gospodarenje uljarskim otpadom, koji može služiti kao prirodno gorivo, građevinski materijal, sirovina u kozmetičkoj industriji ili, pak, kao hrana za životinje.
– U Istri trenutno radi 18 uljara, a mi smo anketirali njih 16. Pokušaji da se komina koristi kao energent gotovo da i ne postoje. Neki je doduše lože i na taj način griju uljare ili apartmane, no to su doista pionirski pokušaji, iznijela je Poljuha.
Ova dvodnevna radionica pod nazivom »Ostaci nakon prerade maslina – obnovljivi izvori energije« dio je međunarodnog projekta M.O.R.E. (Market of Olive Residues for Energy), započetog krajem prošle godine i financiranog iz europskog fonda IEE. Porečki Institut u njemu sudjeluje zajedno s još pet partnera iz Italije, Grčke, Španjolske i Slovenije.

M. D.

Predavanja i danas

Jučer su o zbrinjavanju otpada i projektu M.O.R.E. govorili uglavnom znanstvenici s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. Danas se između 9 i 11.30 može poslušati riječke sveučilišne profesore Bernarda Frankovića i Oliveru Koprivnjak, s Tehničkog i Medicinskog fakulteta, te predstavnike Hrvatske gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dokumenti