Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Poreč priređuje vikend cvijeća
Share icon
Podjeli
Objavljeno 09.04.2008.

Dvodnevni cvjetni vikend, prva porečka manifestacija ove vrste, starta u petak, 18. travnja, najavili su prekjučer njeni organizatori iz komunalnog poduzeća Usluga i gradske Turističke zajednice. Riječ je o izložbeno-prodajnoj smotri čije će premijerno izdanje »zauzeti« oko tisuću i pol četvornih metara rive, a prijavilo se 25 izlagača iz čitave Istre, kazala je Nevija Poropat, šefica hortikulture u Usluzi. Pored trajnica, ljetnica za balkone i okućnice te ostalog cvijeća i cvjetnih aranžmana, moći će se razgledati dekorativno grmlje, vrtlarska oprema i umjetni cvjetovi. Najavljen je i tematski štand s lavandom, predstavljanje županijskog poduzeća MIH, pa i pekare Concettino sa slatkim cvjetnim proizvodima.

- Ne želimo puku prodaju cvijeća nabacanog u kašetama. Bitno je da svaki izlagač izradi lijepi aranžman koji ljudi mogu pogledati i dobiti ideju za uređenje svoje okućnice, naglasila je Poropat, dodavši da će biti proglašen najljepši štand i aranžmani. O edukativnoj komponenti ove smotre brinut će profesori iz porečke poljoprivredne škole, koji će savjetovati građane o uzgoju bilja i hortikulturnom uređenju.

Dobili smo snažan vjetar u leđa od školskih i predškolskih ustanova, ali i niza ostalih koji su se uključili u organizaciju sajma, rekao je Rodoljub Kosić, predsjednik Uprave Usluge.

Istom prigodom upriličit će se izložba radova porečkih amaterskih slikara, literarnih i likovnih uradaka predškolaca i osnovaca, a srednjoškolci će upozoriti na najcrnje porečke točke, divlje deponije i neuredne gradske kutove koje je otkrila njihova ekološka patrola. Zabavni dio programa odradit će Porečki delfini, Magnolija i KUD Kosirići iz Tinjana.

Izlagači neće platiti sudjelovanje, već će po završetku sajma vrtićima i školama ostaviti cvijeće, bilje i sadni materijal u vrijednosti od petstotinjak kuna. Za ovu je manifestaciju Grad osigurao 30 tisuća kuna, TZ 50 tisuća, a 20-ak tisuća organizatori očekuju od sponzora.

Direktor Ureda TZ-a Nenad Velenik kazao je da će cvjetni vikend, uz netom završeni festival knjiga Booktigu, odlično upotpuniti turističku ponudu u uvijek kritičnom predsezonskom razdoblju između Uskrsa i Prvog maja. Najavio je još dvije manifestacije koje se održavaju usporedo s vikendom cvijeća – finale svjetskog streličarskog kupa 19. travnja te auto-moto show na velikom parkiralištu od 17. do 20. travnja.

M. DODIĆ

    Arrow pointing up