NaslovnaVijestiIz Glasa Istre : POREČKA USLUGA NE PRIHVAĆA SUGESTIJU SAVJETA POTROŠAČA DA VREĆICE S LOGOM DIJELI BESPLATNO

Iz Glasa Istre : POREČKA USLUGA NE PRIHVAĆA SUGESTIJU SAVJETA POTROŠAČA DA VREĆICE S LOGOM DIJELI BESPLATNO

Usluga ipak neće dijeliti besplatno vrećice od 200 litara sa svojim logotipom u koje je predviđeno odlaganje zelenog otpada s privatnih parcela, nego će nabavljene vrećice i dalje prodavati, saznajemo od Vjere Mušković iz referade za odnose s javnošću gradskog komunalca. Vrećice je Usluga nabavila prije par mjeseci i građanima ih prodaje po pet kuna, a zeleni otpad odložen samo u takvim vrećicama Usluga odvozi i zbrinjava na primjeren način.

Međutim, početkom mjeseca gradski Savjet za potrošače raspravljao je o vrećicama i Usluzi uputio mišljenje da vrećice s logotipom trgovačkog društva ne smije naplaćivati, što je propisano trećim stavkom članka 14 Zakona o zaštiti potrošača. Usluga je, saznajemo od Mušković, poslala dopis Savjetu u kojem kažu da putem vrećica zapravo naplaćuju dodatnu uslugu odvoza i zbrinjavanja zelenog otpada koji Zakon o komunalnoj djelatnosti ne smatra komunalnim otpadom.
U Usluzi kažu da su nabavkom ovih vrećica zapravo izašli građanima u susret sada ne moraju sami odvoziti zeleni otpad na posebni dio odlagališta, ali tu uslugu moraju dodatno i platiti. Najlakše im je bilo naplatiti uslugu kroz cijenu vrećice jer će radnici Usluge odvoziti samo biološki otpad odložen u posebno označene vrećice.
Nije sporna ni intencija niti obaveza građana da uslugu odvoza i zbrinjavanja zelenog biološkog otpada moraju dodatno platiti. Sporno je jedino to što se na vrećicama koje prodaju nalazi logotip trgovačkog društva Usluga, a vrećice s logotipom po Zakonu o zaštiti potrošača smatraju se reklamom i ne smiju se prodavati.
– Očekujemo od Savjeta potrošača odgovor na naš dopis, ali nabavljene vrećice nećemo dijeliti besplatno. Njihovo mišljenje nije obvezujuće, a odluka našeg Nadzornog odbora za nas jest. Osim toga, ne možemo vrećice dijeliti besplatno jer bi to značilo da će kompletna usluga biti građanima besplatna, što bi donijelo gubitak tvrtki, kaže Mušković i veli da su u upravi komunalca već dogovorili da sljedeća pošiljka vrećica koju će naručiti neće imati oznake tvrtke, nego Grada. Nisu namjeravali napraviti ništa mimo zakona, a ugledali su se na Čakovec i još nekoliko ekološki naprednih gradova u Hrvatskoj, kaže Mušković.
S druge strane, može se primijetiti da Savjet potrošača trenira strogoću na primjeru vrećica, dok zanemaruje neke eklatantnije primjere kršenja prava potrošača – od kazni za neplaćeno ili prekoračeno parkiranje, do vrećica bez loga, ali s bojama koje su zaštitni znakovi pojedinih trgovačkih brandova, da i ne spominjemo kvalitetu nekih proizvoda sa zelene tržnice.

 

S.MATEJČIĆ

Dokumenti