Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Porečki vijećnici odlučili o cijenama parkiranja
Share icon
Podjeli
Objavljeno 03.06.2008.

Godišnju karticu za veliko gradsko parkiralište kod tržnice, te ono na Žatiki i kod Općinskog suda mogu za 150 kuna kupiti samo građani Poreča, a ta cijena vrijedi za jedno vozilo, dok za svako sljedeće istog vlasnika iznosi 200 kuna. Umirovljenici s prebivalištem u Poreču imaju pravo na 50 posto popusta na godišnju kartu.

 

Izmjenom odluke o lokalnim porezima vijećnici su proteklog četvrtka utvrdili nove cijene parkiranja u gradu, a najpovoljnije će biti one na novom parkiralištu kod groblja na Žatiki kako bi se ljudi navikli na njega i tako se smanjile gužve u središtu grada.

Parkiranje osobnog vozila na Žatiki koštat će četiri kune po satu ili 30 kuna na dan, autobusa 32 kune po satu ili 200 kuna na dan, kamperi i kombiji plaćat će 24 kune po satu ili 120 na dan, a teretna motorna vozila, odnosno kamioni sa ili bez prikolice 40 kuna na sat, odnosno 200 na dan. Ove cijene vrijede samo u sezoni jer će se između 1. studenog i 1. svibnja na Žatiki za sada parkirati besplatno. Uz dodatak da poglavarstvo može odlučiti o naplati parkiranja i u tom razdoblju, prilikom održavanja većih natjecanja u sportskoj zoni.

Na velikom parkiralištu pokraj tržnice parkiranje osobnog vozila po satu stoji šest kuna, odnosno 40 po danu, kao i na onom kod Osnovne škole Poreč. Na ostalima moguće je uglavnom parkiranje po satu, i to za šest kuna, dok je za opskrbu tržnice predviđena cijena od 25 kuna po danu ili 400 kuna godišnje.

Godišnju kartu, kojom je moguće parkirati na velikom gradskom parkiralištu, onome na Žatiki i kod Općinskog suda, mogu za 150 kuna kupiti samo građani Poreča, ali ta cijena vrijedi tek za jedno vozilo, dok za svako sljedeće istog vlasnika iznosi 200 kuna. Fizičke osobe iz okolnih općina na Poreštini (Tar – Vabriga, Kaštelir – Labinci, Sveti Lovreč, Vrsar, Funtana, Višnjan i Vižinada) mogu kupiti kartu samo za jedno vozilo, i to po 300 kuna. Za 500 kuna kartu mogu kupiti i fizičke osobe s uredno prijavljenim boravišta na području Grada (vikendaši), dok će obrtnici sa sjedištem u Gradu za jedno vozilo platiti 350 kuna godišnju kartu, a za svako sljedeće 100 kuna više. Obrtnici i pravne osobe sa sjedištem u nekoj od okolnih općina moći će za 500 kuna kupiti kartu samo za jedno vozilo. Umirovljenici s prebivalištem u Poreču imaju pravo na 50 posto popusta na godišnju kartu.

Na parkiralištu na Žatiki godišnje će za autobus fizičke ili pravne osobe sa sjedištem u Poreču trebati platiti 3.500 kuna, one koje imaju sjedište izvan Poreča 7.000 kuna, dok će godišnje karte po 3.500 kuna za kamione i 1.000 kuna za kombije moći kupiti samo oni koji imaju sjedište u Poreču. Za rezervirana parkirališta na Peškeri, kod Okrugle kule i na dijelu Obale Matka Laginje mogu godišnje karte za 200 kuna kupiti samo građani koji žive na tom području.

U izmjeni odluke novost je i prijedlog sezonskih cijena za parkiranje na ulicama u središtu grada. Najskuplje će biti u Kandlerovoj, Teslinoj i Zagrebačkoj, od 1. lipnja do 30. rujna, gdje će sat parkinga koštati osam kuna, a od 1. listopada do 31. svibnja upola manje. Građani koji žive u toj zoni mogu kupiti godišnju kartu za 150 kuna, ali ona vrijedi samo za tu zonu i ne mogu rezervirati parkiralište. Obrtnici i pravne osobe u toj zoni mogu kupiti kartu za 350 kuna. U Vukovarskoj, Istarskog razvoda, Turističkoj, Rade Končara i na trgu Joakima Rakovca u sezoni će dva sata parkiranja koštati šest kuna, a ostatak godine upola manje, dok će u Centru V, Šetalištu A. Restovića, Končarevoj od uprave Plave lagune, rekreacijskoj zoni i Ulici I. L. Ribara do križanja s Ulicom Anke Butorac biti neograničeno, ali će stajati četiri kune u sezoni, odnosno upola manje izvan nje. Za ova parkirališta mjesečne karte moći će kupiti fizičke osobe koje nemaju stalno prebivalište u tim zonama, i to za 350 kuna, odnosno pravne i obrtnici za 600 kuna po vozilu.

Nezavisni vijećnici Marijan Filipović i Dunja Benčić upozorili su na zloupotrebu godišnjih kartica i tražili da se prekršitelji sankcioniraju. Poznato je da vlasnici apartmana daju kartice svojih vozila turistima za parkiranje kod Općinskog suda ili iza Okrugle kule, rekli su vijećnici. Komunalni pročelnik Milan Laković odgovorio je da je sankcioniranje zloporabe kartica definirano posebnim pravilnikom, ali da je očito problem u provedbi, te upozorio da koncesionar parkirališta, Usluga Poreč, ima videonadzor na temelju kojeg može utvrditi prekršitelje i zloporabu.

Dobili groblje, izgubili plaže

Po izmijenjeoj odluci građani koji imaju godišnje kartice za veliko parkiralište (i ono kod Suda) sada su dobili i mogućnost parkiranja na novom parkingu kod groblja, ali s njom više neće moći parkirati u Rekreacijskoj zoni i na Šetalištu Ante Restovića, tj. u šumici uz Gradsko kupalište te uz plažu ispod hotela Zagreb i Pical. Za te zone, proizlazi iz odluke, mora se kupiti dodatna kartica za 350 kuna. Ova je promjena na Gradskom vijeću prošla bez primjedbe. 

 

S. Matejčić  

    Arrow pointing up