Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Recikliranjem već od kućnog praga ostalo bi svega 20 posto otpada
Share icon
Podjeli
Objavljeno 24.09.2008.

Istri nisu potrebni deponiji. Kad nas pitaju gdje bismo premjestili Kaštijun budući da ga ne želimo u općini Medulin, odgovaramo nigdje. Kaštijun ne želimo ni u Labinu, Poreču ni u Umagu, protivimo se bilo kakvoj lokaciji jer Istri centri za gospodarenje otpadom nisu potrebni ukoliko se otpad selektivno prikuplja, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene strane - Zelene alternative.

Prema studiji o ekološkom zbrinjavanju otpada, koja je još 1998. izrađena u suradnji sa zelenima iz Njemačke, kad je prezentirana Gradu Puli i Istarskoj županiji, proizlazi da bi reciklažom otpada, koji bi počeo već u domovima, u roku od dvije-tri godine Istra mogla zbrinuti 80 posto svog otpada. - Kad otpad jednom završi na smetlištu, postaje smeće. Zbog toga ga treba pretvoriti u sirovinu počevši već od kućnog praga. Treba krenuti od obiteljskih domaćinstava u kojima bi postojala posebna vreća za organski otpad koji bi se zatim na nekoliko lokacija sakupljao u Istri i od njega bi se radio kompost, umjesto da ga uvozimo. U europskim se zemljama brojne tvrtke bave izradom komposta, a postoje i minikompostane u domaćinstvima, veli Rupnik.

Prema iskustvu zelenih iz Njemačke, preostalih 20 posto smeća koje se ne može reciklirati balira se i nakon što u balama odstoji deset do 15 godina tehnikama obrade smeća pirolizom ili ekoplazmom stvara se energent plin i to bez ispuštanja štetnih spojeva.

Rupnik je istaknuo pozitivan primjer ekološkog zbrinjavanja otpada na Krku i u Čakovcu gdje se otpad baca u posebne spremnike i zatim reciklira, dok su u Puli posebni kontejneri za smeće bili kratkog vijeka, a gradska vlast tek sada najavljuje izradu sustava selektivnog prikupljanja otpada.

Upozorava da plan gospodarenja otpadom Županija još nije ni usvojila, a već se krenulo, kako je rekao, sa suludim idejama poput one o Kaštijunu. Nedavnu izjavu ministrice zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić da ekoudruge i građani u Istri reagiraju prekasno i nepravovremeno nazvao je neistinitom budući da oni o ekološkom zbrinjavanju otpada govore već deset godina.

M. Jerin  

    Arrow pointing up