NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Sa sjednice općinskog poglavarstva Tara – Vabrige: Prvi općinski proračun vrijedan 14,5 milijuna kuna

Iz Glasa Istre: Sa sjednice općinskog poglavarstva Tara – Vabrige: Prvi općinski proračun vrijedan 14,5 milijuna kuna

Proračunom moramo prvenstveno osigurati dosadašnji standard života i nastojati ga poboljšati sredstvima namijenjenim za društvene djelatnosti. Značajni iznosi su namijenjeni i za komunalnu infrastrukturu te prostorne planove svih razina, istaknuo je načelnik Denis Žužić.

TAR – Vijeće Tara – Vabrige uskoro će raspravljati o prijedlogu općinskog proračuna vrijednog 14,5 milijuna kuna koji je razmatralo poglavarstvo. Taj se dokument odnosi na ovu godinu i nasljeđuje odluku o privremenom tromjesečnom financiranju.
– Proračunom moramo prvenstveno osigurati dosadašnji standard života i nastojati ga poboljšati sredstvima namijenjenim za društvene djelatnosti. Značajni iznosi su namijenjeni i za komunalnu infrastrukturu te prostorne planove svih razina, istaknuo je načelnik Denis Žužić.
Među rashodima je najveći dio od 6,73 milijuna predviđen za komunalni sustav, pri čemu je za gradnju infrastrukture izdvojeno 3,9 milijuna. Planirana je, među ostalim, javna rasvjeta u dijelu Tara, Borgu, Gedićima i uz cestu od Gedići do Rošini, nogostup od Tara do groblja i od Vabrige do groblja, rekonstrukcija ulice u Frati i Ulice Borgo, košarkaško igralište u Vabrigi, uređenje dijela Ulice Glavica i asfaltiranje dječjeg igrališta u Rošinima.
Društvene djelatnosti su pokrivene s 2,9 milijuna kuna, od čega je gotovo 900.000 rezervirano za rad dječjih vrtića. S pola milijuna će osnovna škola biti financirana iznad minimalnih propisanih standarda, 50.000 je predviđeno za studentske stipendije i 100.000 za financiranje prijevoza za srednjoškolce. Nešto manje od pola milijuna planirano je za socijalnu skrb.
Za rad vijeća, poglavarstva i načelnika osigurano je 635.000 kuna, u što je uključeno 100.000 zakonom određene proračunske zalihe, dok su za plaće četvero predviđenih zaposlenika u općinskoj upravi namijenjene 594.000 kuna.
Na otplatu zajma za gradnju kanalizacije otpada zasad 2,15 milijuna kuna, a sporazumom o diobi s Gradom Porečom bit će utvrđen točan iznos.

Piše: K. Flegar

Dokumenti