Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Sa studijskog putovanja u tri slovenska i talijanska centra za gospodarenje otpadom
Share icon
Podjeli
Objavljeno 21.05.2008.

Predstavnici Istarske županije predvođeni županom Ivanom Jakovčićem te Grada Pule, Medulina, drugih općina i istarskih komunalnih poduzeća jučer su završili trodnevno studijsko putovanje Italijom i Slovenijom u sklopu kojeg su posjetili tri centra za gospodarenje otpadom u talijanskim regijama Piemonte i Lombardia te golf igrališta u Lignanu i Ljubljani.

- Na našem lokalitetu na Kaštijunu možemo napraviti identičan regionalni centar, pa i bolji. Hale za obradu otpada poput ovih nemaju razbacanog smeća i neugodnih mirisa. Deponij je predviđen za 15 posto otpada koji se proizvede kod kuće. Iz ovih centara u prosjeku 20-ak posto otpada se spaljuje u cementari, a sličan sustav želimo i kod nas, gdje bi se spaljivao u Koromačnu. Vidjeli smo da se nekoliko metara dalje sade kukuruz i pšenica, a i pored našeg Kaštijuna će se moći uzgajati biljke i goveda, rekao je Jakovčić.

Pozivu za putovanje, koje je organizirala i financirala Istarska županija, nisu se odazvali neki od najvećih kritičara lokacije Kaštijun kao regionalnog centra za gospodarenje otpadom poput županijskih vijećnika Josipa Antona Rupnika, Damira Radnića, Sandra Jurmana, Tullija Persija, Vladimira Gašparinija, pulskih gradskih vijećnika ISDF-a Livija Bolkovića, Bruna Langera, potom vijećnica Nezavisne liste Loredane Štrok i Latinke Janjanin, medulinskog načelnika Emila Jukopile te vijećnika, a ujedno i predsjednika udruge Šanpjero, Gorana Buića i predsjednice pulskog HDZ-a Lovorke Tomičić.

Od predstavnika opozicijskih struktura odazvali su se samo potpredsjednik Županijske skupštine Marino Roce i član pulskog HDZ-a Janko Žužić koji su rekli da je mehaničko-biološka obrada koja se koristi u talijanskim centrima primjerena i za odlagalište otpada u Istri, no dodali su da bi, budući da se Kaštijun nalazi u turističkoj zoni, lokaciju trebalo premjestiti sjevernije, po mogućnosti u središnju Istru.

Istarska županija za mjesec dana organizirati će još jedno putovanje na iste lokacije na koje će pozvati sve koji imaju sumnje glede lokacije i tehnologije na Kaštijunu.

 

P. Lukež

    Arrow pointing up