Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Sjednica županijskog Poglavarstva - Usvojen plan gospodarenja otpadom do 2015. godine
Share icon
Podjeli
Objavljeno 01.10.2008.

Do 2007. godine bilo je nekoliko javnih rasprava u sklopu usvajanja županijskog prostornog plana te prostornih planova Pule i Medulina, a u tom razdoblju nije pristigla niti jedna primjedba na MBO tehnologiju i planiranu lokaciju budućeg centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, rekla je voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Ljiljana Dravec. PULA - Županijsko poglavarstvo usvojilo je jučer plan gospodarenja otpadom za razdoblje do 2015. godine, koji je sada usklađen sa strategijom i planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske te s nacionalnom strategijom zaštite okoliša. Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Ljiljana Dravec istaknula je da je prva radna verzija plana iz 2006. godine redigirana te je od travnja do srpnja bila objavljena na web stranicama Županije, gdje su je mogli pogledati svi zainteresirani te na nju uputiti svoje primjedbe i prijedloge.

- Studiju smo također uputili svim gradovima i općinama, članovima poglavarstva, nevladinim udrugama, Zavodu za javno zdravstvo i turističkim zajednicama te na adrese svih onih koji su putem javnog uvida uputili svoje primjedbe. Planom je obuhvaćena i sva zakonska regulativa, odnosno Zakon o otpadu kao i njegove izmjene i dopune, a jedan od glavnih ciljeva je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, rekla je Dravec.

Po njenim riječima, od 2000. godine do 2007. godine provedeno je nekoliko javnih rasprava u sklopu usvajanja županijskog prostornog plana te prostornih planova Pule i Medulina, a u tom razdoblju, veli, nije pristigla niti jedna primjedba na MBO tehnologiju i planiranu lokaciju budućeg centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, koji je uvršten u plan gospodarenja otpadom Istarske županije.

Dravec je rekla da gradovi i općine moraju provoditi zakonsku regulativu formiranja zelenih otoka i reciklažnih dvorišta te da će sredinom ovog mjeseca jedinicama lokalne samouprave biti prezentirani primjeri dobre prakse koje su po tom pitanju ostvarili gradovi Rovinj i Pula. Plan gospodarenja otpadom je obuhvatio samo prvu fazu izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu koji se sastoji od ulazne zone, postrojenja za obradu otpada, zone za privremeno skladištenje i odlaganje otpada, za prikupljanje i obradu bioplina te zone za obradu otpadnih voda. Dravec je naglasila da će se na Kaštijunu osigurati i prostor za odlaganje opasnog otpada koji nastaje iz komunalnog otpada, poput starih baterija, mineralnih ulja, boja ili razrjeđivača.

- Opasan otpad će prikupljati ovlašteni sakupljači, a to su na našem području Jadran-metal i Metis koji trebaju osigurati transport opasnog otpada od privremenih sabirališta do centra za konačnu obradu otpada, koji se zasad nalazi samo u Beču, rekla je Dravec.

Pri usvajanju plana gospodarenja otpadom jedino je član Poglavarstva Darko Lorencin, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Medulina, bio suzdržan. Dožupan Valerio Drandić ustvrdio je da je usvojeni plan važan strateški dokument koji će dugoročno osigurati kvalitetno zbrinjavanje otpada u Istri.

Poglavarstvo je jučer donijelo odluku o financiranju infrastrukture na području 11 istarskih općina u iznosu od dva milijuna kuna, a isto toliko sredstava dodijeljeno je za razvoj i ulaganja u poduzetničke zone. Lorencin je istaknuo da je u posljednjih šest godina u razvoj poduzetničkih zona uloženo više od 100 milijuna kuna te da sav uloženi novac i ulaganje u infrastrukturu nigdje ne predstavljaju mrtvi kapital. Iduće godine Županija će dodijeliti 10 novih studentskih stipendija u iznosu od 1.300 kuna, a kako je jučer rečeno, u 2009. godini treba osigurati 659 tisuća kuna za ukupno 186 studenata koji su ostvarili pravo na stipendiranje.

D. Bašić - Palković

KAŠTIJUN PREDSTAVLJEN NACIONALNOM ODBORU ZA PRAĆENJE PREGOVORA S EUROPSKOM UNIJOM

Bez konsenzusa moguć gubitak EU-novca

PULA - Župan Ivan Jakovčić predstavio je jučer u Zagrebu pred Nacionalnim odborom za praćenje pregovora s Europskom unijom, pod predsjedanjem Vesne Pusić, projekt županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Sastanku u Zagrebu prisustvovalo je 70-ak sudionika među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, šef delegacije Europske komisije u Zagrebu Vincent Degert, predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije Erich Unterwurzacher, državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski te predstavnici gradova, općina i nevladinih udruga.

Ružinski je istaknuo da Hrvatska sama nema dovoljno financijskih sredstava za tu namjenu, te da stoga očekuje pomoć iz strukturnih fondova EU. Govoreći pak o otporima prema lokacijama županijskih Centara za gospodarenje otpadom Ružinski je rekao da se ne radi o osobito velikim protestima. Prenoseći poruku Ericha Unterwurzachera, zaduženog za koordinaciju sredstava iz pretpristupnog fonda IPA, iz kojeg se očekuju i sredstva za Kaštijun,

Jakovčić je rekao da mu je otvoreno poručeno da bez političkog konsenzusa u pitanje dolaze sredstva Europske komisije predviđena za izgradnju regionalnog centra.

- To mi je potvrđeno u četiri oka i gospodin Unterwurzacher je bio jasan u svojoj izjavi da bez potrebne usklađenosti riskiramo kompletan gubitak sredstava Europske komisije. Naglasio sam da je regionalni centar usklađen sa strategijom za gospodarenje otpadom Republike Hrvatske koja predviđa MBO tehnologiju i formiranje jednog centra po svakoj županiji te da je sama lokacija ucrtana u županijski prostorni plan iz 2002. godine, rekao je Jakovčić te dodao da je na sastanku iznio stajalište da Kaštijun nažalost sve više postaje političko, a ne pitanje okoliša.

D. B. P.,Z. C.

    Arrow pointing up