NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Svjetska banka i Hrvatske vode u projektu zaštite voda u priobalju od onečišćenja

Iz Glasa Istre: Svjetska banka i Hrvatske vode u projektu zaštite voda u priobalju od onečišćenja

Sada pulsku rivu moramo pripremiti za promet i otvoriti za turističku sezonu, a u međuvremenu ćemo pripremiti tehničku dokumentaciju za nastavak radova, koji će trajati od 15. rujna do 30. studenog, rekao je direktor »Jadranskog projekta« Dinko Polić • Projekt traje deset godina, a glavni su mu ciljevi podizanje kvalitete življenja građana, zaštita okoliša i poboljšanje kakvoće mora od Istre do Dubrovnika

PULA – Predstavnici Svjetske banke i Hrvatskih voda prezentirali su jučer predstavnicima gradova sjevernog Jadrana program izgradnje mreže sustava za pročišćavanje otpadnih voda ujedinjenih u »Jadranski projekt«. Michael Webster iz Svjetske banke istaknuo je da banka ima portfelj projekata s hrvatskom Vladom, a jedan od najvažnijih je onaj na području zaštite okoliša.
Istaknuo je da se »Jadranski projekt« odvija u tri faze i traje ukupno deset godina, a glavni ciljevi su podizanje kvalitete življenja, zaštita okoliša i poboljšanje kakvoće mora, od Istre do Dubrovnika. Webster je rekao da je prva faza projekta provedena u 11 gradova, među kojima su Pula, Opatija i Rijeka, te da su ciljevi i stvaranje uvjeta za održivi razvoj te očuvanje i poboljšanje postignutog stupnja zaštite okoliša.
– U drugoj fazi projekt će se proširiti na 30 gradova, od kojih će polovica biti na sjevernom, a polovica na južnom Jadranu. Ministar financija Davor Šuker zatražio je zajam Svjetske banke za drugu fazu radova, koji bi mogao biti realiziran krajem ove ili početkom iduće godine, rekao je Webster. Sam »Jadranski projekt« vrijedi 280 milijuna eura, a obuhvaća izgradnju, modernizaciju te rekonstrukciju i poboljšanje sustava odvodnje, kao i pročišćavanje voda u općinama i gradovima.
Direktor »Jadranskog projekta« Dinko Polić rekao je da su investicije u drugoj fazi procijenjene na 120 milijuna eura, od čega 50 posto osigurava Svjetska banka, 22 posto se izdvaja iz državnog proračuna, 19 daje lokalna samouprava, dok Hrvatske vode participiraju s devet posto. Polić je rekao da je izgradnjom kolektora i pročistača u sklopu ovog projekta Zadar dobio potpuno čisto more. Osvrnuvši se na izgradnju kanalizacije u Puli, rekao je da radovi kasne i zbog nekvalitetne dokumentacije te arheoloških istraživanja, kao i da je nužna revizija tehničke dokumentacije.
– Tijekom izvođenja radova kod glavne pošte u Puli došlo je do urušavanja građevne jame. Naišli smo na ostatke kolektora u suhozidu, koji je bio jako oštećen i iz kojeg je prodrla voda. Sada pulsku rivu moramo pripremiti za promet i otvoriti za turističku sezonu, a u međuvremenu ćemo pripremiti tehničku dokumentaciju za nastavak radova, koji će trajati od 15. rujna do 30. studenog. U ta dva i pol mjeseca planiramo izgraditi između 300 i 400 metara kolektora, rekao je Polić. Istaknuo je da je prva faza »Jadranskog projekta« u Puli završena i da najveći istarski grad ima mogućnost nominiranja za daljnju izgradnju sustava odvodnje.
– Vode se razgovori o nastavku izgradnje obalnog kolektora, ne bi li se konačno »pokupile« sve otpadne vode koje se kroz sadašnje ispuste ispuštaju u pulsku luku. Po potpisivanju ugovora o zajmu između hrvatske Vlade i Svjetske banke te onog o podzajmu između Hrvatskih voda, Grada Pule i Herculanee, može se objaviti natječaj, dok bi radovi u drugoj fazi mogli startati u proljeće 2009.
Pula bi mogla imati čisti zaljev tek kad se izgradi obalni kolektor i kad sve otpadne vode budu preusmjerene na lokaciju sadašnjeg uređaja te dugim ispustom budu odlazile u podmorje. No, potpunu zaštitu grad će dobiti tek izgradnjom biološkog uređaja, što košta između sedam i deset milijuna eura i za koji lokaciju tek treba pronaći, jer onu postojeću, na području pulske Cementare, Herculanea može koristiti do 2012. godine, rekao je Polić.

D. BAŠIĆ PALKOVIĆ

Dokumenti