NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Tematska sjednica porečkog vijeća o projektu Jadran i saniranju odlagališta Košambra

Iz Glasa Istre: Tematska sjednica porečkog vijeća o projektu Jadran i saniranju odlagališta Košambra

Četrnaestero od 19 vijećnika sudjelovalo je u četvrtak navečer na tematskoj sjednici posvećenoj projektima »Jadran« i »Košambra«, ali je na inzistiranje dvaju oporbenih vijećnika, Snježane Mekota i Milorada Jovanovića, koje je prihvatio i Klub vijećnika IDS-a i HSU-a nakon konzultacija, predsjednik vijeća Eđidio Kodan tematsku sjednicu ostavio samo za raspravu, a u srijedu u 17 sati vijećnici će se ponovno sastati da bi donijeli odluke o ta dva projekta.

POREČ –
Mekota i Jovanović negodovali su jer su zaključke poglavarstva o te dvije teme dobili na stol prije sjednice, a budući da je riječ o važnim projektima, tražili su vrijeme da razmisle. Potom su izrađivači predstavili najprije koncept odvodnje i obrade oborinskih voda kojim Grad Poreč ulazi u projekt »Jadran«, za koji su Pula i Novigrad već dobili novac, a Poreč, koji je pristupanje potpisao prije šest godina od tada jedva da se maknuo s mjesta.
Nezavisni vijećnik, u prijašnjem mandatu porečki gradonačelnik, tada IDS-ovac, Josip Maras rekao je da Jadran i Košambra »nadilaze mandate i politička neslaganja i treba se angažirati na poslu«. Napomenuo je da se svakih nekoliko godina Grad opredjeljivao za drugačiji koncept i da se zato ništa nije napravilo, a »prijete nam havarije na oba sustava, jer je rok kanalizacijskog sustava Poreča istekao«, a smeća je na Košambri više nego što bi smjelo biti po sanitarnim standardima. Maras je upozorio da u materijalu nema financijskog plana, što je, kako smatra, velika manjkavost.
Edo Kos, član poglavarstva zadužen za komunalni sustav, rekao je da slijedi izrada studije opravdanosti, da će za projekt dobiti bespovratnih 40 posto novca od Hrvatskih voda, a ostalo iz kredita Svjetske banke, koji će se vraćati iz namjenski prikupljenog novca od kanalizacijskog doprinosa.
Saniranje odlagališta Košambra ponukalo je vijećnicu Mekota na nekoliko pitanja, a u odgovorima je iznesen niz važnih činjenica: Grad od austrijskih partnera otkupljuje udio u poduzeću Adriaplus, koje je bilo osnovano radi saniranja Košambre, za 30 tisuća eura. Još 210 tisuća eura iz gradskog će proračuna biti isplaćeno austrijskim partnerima na ime plaća članova uprave, dnevnica, putnih troškova i smještaja te prijevoza, a kada Adriaplus postane samo porečko poduzeće, bit će imenovan v.d. direktora i poduzeću će biti dodijeljeno realiziranje nekoga gradskog projekta, vjerojatno servisne zone Buići-Žbandaj, najavio je gradonačelnik Štifanić. Mekota je rekla da su Ugo Musizza i Edo Jugovac zaposleni u Adriaplus da bi proveli projekt saniranja odlagališta, pa je pitala jesu li nesposobni, budući da sada taj projekt vodi Usluga. »Da, ljudi su bili nesposobni«, odgovorio je Kos. Prisutni Musizza niti je što rekao, niti je tko od vijećnika imao za njega pitanje.

Piše: S. Matejčić

Dokumenti