Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: U Pazinu se sastalo vodstvo istarskog SDP-a
Share icon
Podjeli
Objavljeno 05.06.2008.

Županijski odbor SDP-a Istre, na kojem su bili i predsjednici općinskih i gradskih organizacija stranke, dao je na sastanku održanom preksinoć u Pazinu snažnu podršku realizaciji projekta županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, koji je sastavni dio SDP-ova programa u Istri.

 

Od predsjednika istarskog SDP-a Dina Kozlevca saznajemo da je podržan nacrt Plana gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji od 2007. do 2015., čiji je Kaštijun sastavni dio. SDP-ovci su uputili poziv svim razinama vlasti u Istri da intenziviraju postupke koji će ubrzati realizaciju Kaštijuna. Na pitanje je li se razgovaralo o raspisivanju referenduma za Kaštijun, što je kao mogućnost za koju se zalaže najavio istarski župan Ivan Jakovčić na ovotjednoj Skupštini Istarske županije, Kozlevac odgovara da se o tome nije govorilo.

-  Ako to bude aktualno onda ćemo o tome govoriti. Referenduma se ne bojimo. Sigurni smo da će građani Istre znati odabrati i odvojiti pravi program od politikantstva, kaže Kozlevac.

SDP će također pokrenuti političke aktivnosti da bi se građani Istre informirali o Kaštijunu i to ne samo kroz prezentacije članovima stranke, već smatraju da bi se trebale jače uključiti općinske i gradske vlasti te mjesni odbori. Zalagat će se i da se građanima koji žive blizu Kaštijuna omogući posjet nekim sličnim centrima za gospodarenje otpadom. Istaknut je i značaj ekološke edukacije kao možda najznačajnijeg dijela nacrta Plana gospodarenja otpadom. Ekološku edukaciju treba još snažnije osmisliti, ne samo kroz razine vlasti, već i kroz udruge, civilno društvo i pojedince, da bi edukacija građana počela već od malih nogu, kao u zapadnim zemljama gdje se otpadom upravlja već u domaćinstvima.

U sklopu priprema za lokalne izbore 2009. raspravljalo se o osnovama SDP-a Istarske županije, čime je zapravo počela edukacija članstva. Nakon upoznavanja sa zakonodavstvom i tehnikom izbora slijedi izrada programskih osnova i ciljeva u županijskoj, gradskim i općinskim organizacijama stranke.

- U osnovi, SDP na izbore izlazi sam i cilj nam je dobiti većinu u što više sredina, kaže Kozlevac. Do rujna treba završiti edukaciju, a oni koji još nisu trebaju predložiti kandidate za (grado)načelnike, njihove zamjenike i nositelje liste za vijeće, kao i za županijsku razinu.

- Ne treba robovati stranačkim okvirima pa kandidati jesu primarno članovi SDp-a, ali to mogu biti i druge ugledne osobe iz javnog života, kaže Kozlevac. Robi Fonović je imenovan za povjerenika u pićanskoj općini, a cilj je do kraja godine organizacijom ili barem povjerenicima pokriti još sedam općina u kojima stranka ne djeluje.

 

S. Benić

 

    Arrow pointing up