NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Zelena Istra o budućem centru za gospodarenje otpadom Kaštijun

Iz Glasa Istre: Zelena Istra o budućem centru za gospodarenje otpadom Kaštijun

I po hijerarhiji gospodarenja otpadom odvojeno sakupljanje i reciklaža imaju prednost u odnosu na njihovo korištenje u energetske svrhe. Otok Krk je izvrstan primjer rješavanja gomilanja otpada na odlagalištima. Ove je godine na Krku prikupljeno 23 posto otpada, što je postotak koji se u nacionalnim planovima predviđa postići tek 2015. godine, veli aktivistica Zelene Istre Milena Radošević.
»Javnost je u planiranje županijskog sustava za gospodarenje otpadom Kaštijun bila uključena tek kad je već izrađena sva dokumentacija za dobivanje sredstava iz europskih fondova, kao i studija utjecaja na okoliš«, upozorila je jučer aktivistica Zelene Istre Milena Radošević. Rekla je da Grad Pula i Istarska županija nisu dovoljno informirali javnost, koja je trebala biti uključena na samom početku planiranja projekta. Radošević tvrdi da se na nacionalnoj razini u cementarama kani spaljivati 36 posto komunalnog otpada, što je u suprotnosti s državnom strategijom gospodarenja otpadom i predstavlja rizik za zdravlje ljudi i okoliš.

– I po hijerarhiji gospodarenja otpadom odvojeno sakupljanje i reciklaža imaju prednost u odnosu na njegovo korištenje u energetske svrhe. Primjerice, Švedska reciklira 90 posto proizvedenog otpada, a tek 10 posto spaljuje u energetske svrhe. Spaljivati otpad prije poduzimanja mjera odvajanja i recikliranja zločin je prema okolišu i zdravlju ljudi, kazala je Radošević.

Po njenim riječima, u samom komunalnom otpadu iz kojeg se dobiva RDF gorivo mogu se naći opasne tvari poput boja, lakova, lijekova i baterija, koje je nemoguće izdvojiti od ostatka otpada i neminovno završavaju u RDF gorivu.

Spaljivanjem takvih opasnih kemijskih spojeva mogu nastati dioksini, koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, a strašno je što se mjerenje razine dioksina predviđa samo jednom qodišnje. Otok Krk je izvrstan primjer kako se ispravno pristupa rješavanju problema gomilanja otpada na odlagalištima.
Tamo je na čak 1 .300 lokacija postavljen set kontejnera za odvojeno sakupljanje različitih vrsta otpada i otvoreni su punktovi gdje građani mogu donijeti svoj krupni otpad. Ove je godine na Krku prikupljeno 23 posto otpada, što je postotak koji se u nacionalnim planovima predviđa postići tek 2015. godine, veli Radošević.

Aktivisti Zelene Istre vele da u Hrvatskoj postoji mogućnost recikliranja plastike, stakla, papira i drugih otpadnih materijala te da je te pogone potrebno opskrbljivati sirovinama, a ne otpad spaljivati.
- Treba odabrati koncept i tehnologiju koja će jamčiti inteligentni razvoj Istarske županije te osigurati očuvanje okoliša, zdravlja i prirodnih resursa. Inzistirat ćemo na tome da lokalne vlasti, državne institucije i međunarodni fondovi još jednom preispitaju učinkovitost sustava i tehnologije koja se predlaže, zaključila je Radošević.

Piše: D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Dokumenti