NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Županijska skupština zasjedala uz zviždanje prosvjednika zbog Kaštijuna i Rockwoola

Iz Glasa Istre: Županijska skupština zasjedala uz zviždanje prosvjednika zbog Kaštijuna i Rockwoola

Poziciji su se, kod usvajanja Plana gospodarenja otpadom do 2015., pridružili vijećnici HSU-a Lino Roša i Romano Černjul • U Istri se planira do 2015. diferencirano prikupljanje najmanje 23 posto otpada, rekao je uvodničar Vedran Grubišić • Na Krku se sada primarno reciklira 25 posto, a u Čakovcu 50 posto otpada, tvrdi Damir Radnić (ISDF) čiji amandman da se briše Kaštijun nije prošao.

Izvještava Selvina BENIĆ
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

U zagrijanoj atmosferi zasjedali su preksinoć u Pazinu županijski vijećnici. Vruću temu – Plan gospodarenja otpadom do 2015. u Istarskoj županiji, kojim se predviđa izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, začinio je prosvjed građana zbog Kaštijuna i Rockwoola koji su neumorno zviždali i glasno iskazivali nezadovoljstvo. Skandiranje »Ne Kaštijunu« počelo je kada se ta tema našla na dnevnom redu pa je očito da su prosvjednici imali dobru logistiku i točno znali što se i u kojem trenutku događa na Skupštini. Plan je usvojen s 24 glasa vijećnika IDS-a, SDP-a i HSU-a (Lino Roša i Romano Černjul prisustvovali su i glasali, dok drugo dvoje HSU-ovaca nije bilo na sjednici), dok je ostatak oporbe otišao prije glasanja nezadovoljan tijekom Skupštine i neuvažavanjem prijedloga i sugestija iz opozicijskih redova. Nije prošao niti prijedlog o pojedinačnom izjašnjavanju vijećnika, što je pisano zatražilo šest opozicijskih vijećnika – Lovorka Tomičić, Damir Radnić, Vladimir Gašparini, Josip Anton Rupnik, Tullio Persi i Oriano Bulić. Kod utvrđivanja dnevnog reda Radnić je tražio da se odgodi donošenje plana jer ionako se kasni godinu i pol da bi kasnije Bulić rekao: »Vani je nekoliko stotina građana. To je ogroman politički i psihički pritisak na nas. Ovo su neadekvatni uvjeti za rad«.
Zatražio je odgodu do lokalnih izbora 2009.

Reakcije prosvjednika od »bravo« do »nije istina«

Iako je peteročlanoj delegaciji prosvjednika iz Građanske inicijative Medulin omogućeno da prati rad Skupštine, ostali prosvjednici su neke oporbene govornike nagrađivali pljeskom te komentirali istupe za skupštinskom govornicom.
»Bravo. Jedino si ti pravi« – bile su riječi upućene Damiru Radniću (ISDF). Podržan je i Oriano Bulić (ISDF) koji je tražio da vladajuća županijska struktura ponudi alternativu, a ne direktivu. Bilo je i komentara u stilu »nije istina«, »on je lud« (ovo je išlo na račun opozicijskog vijećnika).
Na riječi uvodničara Vedrana Grubišića čulo se: »On neka priča što hoće, ali neće zidati Kaštijun dok smo mi živi«. Kada je župan Jakovčić rekao da je razgovarao s nekoliko skupina građana iz općine Medulin, dobačeno mu je »s tri«. »A ča je poša sada s njim razgovarati« – bio je komentar jednog prosvjednika kada je njihov predstavnik Ivica Rogulj otišao razgovarati sa županom u četiri oka. Bilo je to nakon što je župan s govornice (svoje su već rekli predsjednici klubova vijećnika i Rogulj u petominutnom obraćanju) poručio da je spreman i dalje razgovarati. Epilog je bio odlazak vijećnika ISDF-a, HSLS-a, HDZ-a i Zelene stranke-Zelene alternative i prosvjednika s glasnim i jasnim usklicima nezadovoljstva.

Grubišić: Deponirati što manje otpada

Član Županijskog poglavarstva Grubišić uvodno je govorio o predloženom Planu gospodarenja otpadom u županiji do 2015. Spomenuo je studiju gospodarenja otpadom za Istru i Kvarner iz 1996. te rekao da se do 2015. planira diferencirano skupljanje najmanje 23 posto otpada. Cilj je deponirati što manje otpada, a županijski centar za gospodarenje otpadom može funkcionirati na 16 hektara do 2025.

Lino Dobrila, predsjednik Odbora za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo, informirao je o drugom sastanku odbora na temu spomenutog plana i iznio šest amandmana koji se odnose na reciklažna dvorišta i pretovarne stanice koje je Županijsko poglavarstvo prihvatilo pa su postali integralni dio prijedloga plana.

Radnić (ISDF) veli da na Krku već danas 25 posto otpada ide u primarnu reciklažu, a da je i nekoliko njih bilo u Čakovcu gdje se reciklira 50 posto otpada i da se primarnom reciklažom zarađuje. Istaknuo je i da četiri županije na sjeverozapadu Hrvatske kod Koprivnice rade zajedničko odlagalište na 12 hektara za područje od 500 tisuća stanovnika.
– To što je napravljeno u Čakovcu je za pljesak. Napravili su pravu sanaciju po svim pravilima struke i za više od 60 posto su smanjili obujam otpada običnom reciklažom, ispričao je Radnić i pokazao razne vreće za razne vrste otpada. Osnovna mana istarskog plana je to što se ne vodi računa o primarnoj reciklaži, smatra Radnić i ističe da je glavni sastojak RDF-a plastika i da ona Holcimu treba za spaljivanje.

Dobrila: Treba respektirati struku

Predloženi plan se zasniva na svim relevantnim propisima u Hrvatskoj što se pokušava u startu negirati, dok se argumentima struke suprotstavljaju floskule i negira se sve ono što je napravljeno u Istarskoj županiji, tvrdi Dobrila (SDP) uz poziv na respektiranje struke. Rupnik (Zeleni) predloženi plan smatra neprihvatljivim i inzistira na ekološkom zbrinjavanju otpada te smatra da Istri ne treba deponij. Traži brisanje MBO tehnologije i RDF-a koji je vrlo štetan po zdravlje te da se do 2015. reciklira 80 posto otpada i da se organski otpad zbrinjava u kompostani.

– Mi smo za Plan gospodarenja otpadom. Mi znamo što je crno i što je bijelo, bio je cijeli istup Lina Roše (HSU).
– Županijski centar za gospodarenje otpadom na Kaštijunu je na krivom mjestu koje je idealno za razvoj turizma i općine Medulin, poručila je Tomičić (HDZ) koja tvrdi da za tu lokaciju nikada nije napravljena hidrogeološka analiza.
Bulić (ISDF) smatra da će svaka općina u istarskoj unutrašnjosti prihvatiti da kod njih bude županijski centar za gospodarenje otpadom jer će to imati velike ekonomske koristi za taj kraj. I Sandro Jurman (HSLS) tvrdi da je lokacija Kaštijuna neprimjerena i neprihvatljiva i da se može naći mjesto van naseljenog područja koje će biti i ekonomski isplativije. I prosvjed građana je po njemu poticaj da se na Skupštini relevantno i ozbiljno razgovara o Kaštijunu i Rockwoolu te smatra da se konsenzus može postići ako za to postoji politička volja.

Roce: Spaljivanje u Koromačnu nezakonito

Marino Roce (HDZ) kaže da se njegova stranka zalagala za županijski centar za gospodarenje otpadom, ali možda u središnjoj Istri oko Kanfanara. Najbitnijim smatra prevenciju stvaranja otpada jer je Istra po količini neopasnog otpada treća u Hrvatskoj, a treba i naložiti jedinicama lokalne samouprave da izgrade reciklažna dvorišta. Čudi ga što u planu izričito piše da će se spaljivanje vršiti u Koromačnu što smatra nezakonitim. Zanima ga tko je vlasnik RDF-a i smatra da ga treba ponuditi na tržištu.

– Zašto bismo trebali sumnjati u rad stotine stručnjaka i znanstvenika? Tko je od nas vijećnika stručnjak za gospodarenje otpadom?, pitao je Tedi Chiavalon (IDS) koji tvrdi da plan nudi rješenja za kvalitetan život u županiji. Radniću je poručio da je bio za Kaštijun kada je bio dio vlasti u Puli, a Roceu da je cinično kada on govori o recikliranju, a radi u tvrtki koja proizvodi struju na ugljen, i pitao: »Škodi li nam više ugljen ili Kaštijun?«. Roce replicira da je on tehničko lice, da se zna što se spaljuje u TE Plomin i što odlazi u zrak te da se obavljaju kontrole.

U javnom glasanju nisu prošli Radnićevi amandmani kojima je tražio brisanje Kaštijuna kao županijskog centra za gospodarenje otpadom i da se obveže Županiju da u roku od maksimalno dvije godine utvrdi novu lokaciju na temelju stručnih analiza. Od četiri Rupnikova amandmana prošao je onaj o zbrinjavanju otpada ekološkim i za okoliš bezopasnim metodama i tehnologijama.

Nakon trosatne rasprave o gospodarenju otpadom brzopotezno su donesene odluke o osnivanju Službeničkog suda Županije od deset članova čija je predsjednica Vesna Ivančić. Dano je pozitivno mišljenje o izdvajanju oko dvije tisuće kvadrata šumskog zemljišta u državnom vlasništvu iz šumsko-gospodarskog područja radi izgradnje Maistrina hotela Lone u Rovinju.

Rogulj: Kaštijun i turizam ne idu zajedno

– U glavi mi je košmar od ovih diskusija, tolikih kontradiktornosti i nepoštivanja elementarnih činjenica, počeo je izlaganje Ivica Rogulj. Rekao je da osam tisuća ljudi već deset mjeseci prosvjeduje zbog Kaštijuna, ponovio je što su sve do sada učinili i s kim su sve razgovarali.

– Suština našeg prosvjeda je da ne možemo dozvoliti da se u Medulinu s 80 kilometara obale, uz bavljenje turizmom i poljoprivredom, gradi Kaštijun. On nije predviđen u našem planu, a nije riješena ni granica između Pule i Medulina. Bio je niz proceduralnih grešaka kod donošenja studije utjecaja Kaštijuna na okoliš, istaknuo je Rogulj.
Rekao je da je zahvaljujući županu kontaktirao s premijerom Ivom Sanaderom na fešti povodom početka gradnje punog profila Ipsilona, kada je Sanader poručio da se taj problem mora riješiti konsenzusom. Taj se problem može riješiti u demokratskoj raspravi, ali neće se riješiti ako se prihvati Plan gospodarenja otpadom, poručio je Rogulj.

Jakovčić: Rado ćemo maknuti RDF

– Spremni smo razgovarati o RDF-u ako je to glavni kamen spoticanja, veli župan, dok spalionica komunalnog otpada u Istri ne dolazi u obzir, ali dolazi u obzir MBO tehnologija na kojoj za Zagreb inzistira i Zelena akcija.
Očitujući se o prijedlozima prosvjednika (druga lokacija, a ne Kaštijun, više pažnje na prethodne korake u hijerarhiji gospodarenja otpadom i, ako se primijeni MBO, da završni proizvod ne bude gorivo), rekao je da nema šanse da naš otpad ide u Primorsko-goransku ili Ličko-senjsku županiju, a osim toga traži prijedloge i sugestije o drugom stavu prosvjednika, dok mahanje vrećicama naziva »političkom predstavom«.

– Za RDF nema problema. Vrlo rado ćemo to maknuti. Nitko nema nikakav odnos s Holcimom, kaže Jakovčić. Što se tiče prijedloga da centralno odlagalište bude u centralnoj Istri, župan kaže da nema ništa protiv, ali da za to treba odluka općinskog ili gradskog vijeća te pristanak Ministarstva zaštite okoliša.

Dokumenti