NaslovnaVijestiIz Glasa Istre: Županijsko Poglavarstvo usvojilo novitete plana za navodnjavanje

Iz Glasa Istre: Županijsko Poglavarstvo usvojilo novitete plana za navodnjavanje

Prostorni plan Istarske županije nije respektirao plan navodnjavanja pa je potpuno zanemario buduće akumulacije Kotli i Beram. Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Ingrid Paljar istaknula je da je izmjenama i dopunama županijskog PP-a omogućena izgradnja treće termoelektrane u Plominu, no samo ako njen energent bude plin.

PULA – Trenutno se Istri navodnjava oko 400 hektara poljoprivrednih površina, odnosno svega oko 1,5 posto površina navedenih u Baznom planu navodnjavanja Istarske županije iz 1998. Taj je poražavajući podatak na jučerašnjoj sjednici županijskog Poglavarstva iznio Nenad Ravlić iz riječkog IGH-PC-a, predstavljajući prijedlog uvođenja noviteta u dosadašnji plan, čija realizacija zapravo nikada nije ni započela.
Jedan od razloga, prema Ravlićevim riječima, je i taj što Prostorni plan (PP) nije respektirao plan navodnjavanja pa je potpuno zanemario buduće akumulacije Kotli i Beram, dok je nekima, također u planu, poput Marčane, Momjana i Rečine, bitno smanjen volumen. Ravlić je naglasio da sustavi navodnjavanja moraju biti integrirani u PP prije no što se uopće krene u njihovo ostvarenje.
Uvođenje noviteta u dosadašnji plan navodnjavanja, prema Ravlićevim riječima, između ostalog znači i planiranje razvoja manjih sustava za navodnjavanje koji bi se kasnije mogli spojiti s velikim akumulacijskim bazenima. Naime, on smatra da treba započeti realizaciju manjih sustava jer se planiranjem isključivo velikih akumulacija godinama neće ništa dogoditi. Tako se u prvoj fazi razvoja sustava navodnjavanja planira godišnje iskorištavati 10 do 15 milijuna kubičnih metara vode iz podzemnih i nadzemnih resursa. Tom bi se količinom navodnjavale poljoprivredne površine zapadne i južne Istre. Voda bi se, prema dopuni plana, trebala akumulirati u više od 20 miniakumulacija koje bi, pak, snabdijevale sustave navodnjavanja u svojoj blizini.
Kao jedan od prioriteta u navodnjavanju poljoprivrednih površina u Istri, Ravlić je naveo i vraćanje akumulacije Kotli u županijski PP. Naime, ta bi akumulacija u budućnosti trebala ljeti zamijeniti Butonigu u vodoopskrbi, dok bi se vodom iz Butonige opskrbljivali sustavi za navodnjavanje.

….

Piše: B. Žižović

Dokumenti