Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Godišnjeg izvješća za 2007. godinu
Share icon
Podjeli
Objavljeno 18.02.2008.

Radna jedinica Čistoća Procjenjujemo da će poslovanje RJ Čistoća tijekom 2007. godine biti pozitivno uz planirane ukupne prihode u visini od 15,8 milijuna kuna. RJ Čistoća broji u prosjeku 80-ak djelatnika i obavlja djelatnost na području bivše Općine Poreč. Za obavljanje svoje djelatnosti prikupljanja i odvoza otpada raspolaže sa specijalnim vozilima, njih ukupno 14, koji svoje usluge obavljaju u špici turističke sezone, kad po nekim procjenama na području teritorija djelatnosti boravi negdje oko 80 000 ljudi.

2007. godine izvršili smo nabavu još jednog vozila smanjenih gabarita za potrebe prikupljanja i odvoza smeća u užem gradskom centru Poreča i Vrsara u iznosu od 512.560,00 kn.

Spomenimo usput da je u špici sezone nužno zadovoljiti i potrebe odvoza smeća za ukupno 12 989 domaćinstava (podatak vrijedi za 2007. godinu). Djelatnost prikupljanja i odvoza smeća obavljamo po programu utvrđenom od strane jedinica lokalne samouprave koje definiraju sezonske i vansezonske aktivnosti. Plan odvoza smeća bude svake godine objavljen putem javnih glasila i dostupan svim građanima na web stranici Usluge Poreč.

U posljednje vrijeme među građanima osjećamo pojačan pritisak usmjeren prema povećanju broja odvoza komunalnog otpada u širem prigradskom dijelu Grada Poreča sa prijedlozima da kriterij o učestalosti odvoza u tom dijelu izjednačimo kao u vrijeme turističke sezone i užem dijelu Grada Poreča. Ovom prilikom želimo reći da je evidentno da je Grad Poreč destinacija koja zbog svoje gospodarske razvijenosti svake godine proizvodi veći broj korisnika stambenog prostora kao posljedica brojnih gradilišta, kao i povećani broj stanovnika koji našu destinaciju doživljavaju poželjnom. Stoga je neizbježno da se broj korisnika naših usluga iz godine u godinu bitno povećava. Usluga zato svake godine posebnu pažnju posvećuje ažuriranju postojeće evidencije korisnika usluga, pa je tako tijekom 2007. godine svojim planiranim „pretraživanjem“ prostora utvrdila novih 36.028 m2 prostora ili pak 458 domaćinstava, te novih 14.390 m2 ili 95 novih poslovnih prostora. Uvrštavanjem prethodno navedenih kvadratura u obračun usluga odvoza, a temeljem važećeg cjenika kojeg je utvrdilo Poglavarstvo Grada Poreča, povećati će se financijski prihodi na godišnjem nivou za 504.546,00 kn.

Pored usluge prikupljanja i odvoza smeća, treba spomenuti da ta RJ vrši i usluge pometanja i pranja javnih površina i povremenih čišćenja plaža koje su od strane Istarske županije koncesijom dodijeljene gradu. Za te vrste usluga sklopljeni su posebni ugovori sa Gradom Porečom u iznosu od 2.333.000,00 kn i sa novoosnovanom Općinom Tar – Vabriga u iznosu od 300.000,00 kn. Za navedene radove pometanja i pranja komunalno poduzeće angažira 16 pometača tijekom cijele godine i 7 pometača – sezonaca za period od 6. do 9. mjeseca za potrebe Grada Poreča, te 2 stalna pometača za potrebe Općine Tar – Vabriga i 2 sezonca za špicu turističke sezone. Spomenimo i da uslugu pometanja i pranja javnih površina grad planira u užem centru Grada Poreča, u naselju Červar Porat i naselju Kukci kao i mjesnom centru Nova Vas.

Za potrebe funkcioniranja voznog parka u sklopu radne jedinice organizaciono djeluje jedinica Mehanička radiona u kojoj trenutno zapošljavamo tri mehaničara i jednog bravara, sa osnovnim zadatkom održavanja postojećeg voznog parka u svim radnim jedinicama društva. Tragom Zakona o gospodarenju otpadom, komunalno poduzeće Usluga Poreč je po dobijanju koncesije za prikupljanje i djelomičnu obradu komunalnog otpada od Istarske županije stavljeno u poziciju da obavlja i aktivnosti na prikupljanju ambalažnog otpada. Srećom, kao privremeno rješenje, iskoristilo je prostorne mogućnosti nekadašnje tvornice ribe Školjka za potrebe prihvata, selektiranja i kompaktiranja ambalažnog otpada. Aktivnosti su započete 2004. godine, a tijekom prethodnog perioda dovedene su na nivo koji podrazumijeva formiranje posebne organizacione jedinice na prikupljanju ambalažnog otpada na području kojeg pokrivaju razni trgovački obrti, turističko poduzeće Plave Lagune i Maistre.

Sa ponosom ističemo da je tijekom 2007. godine prikupljeno 5.075.561 komada ambalažnog otpada od čega 2.875.529 komada ili 98.815 kg PET ambalaže, 1.216.563 komada ili 328.831 kg stakla, te 983.469 komada ili 20.339 kg MET ambalaže. Financijska dobit za ambalažu iznosi 355.691,00 kn od strane FZOEU-a te veletrgovina i trgovina u iznosu od 613.742,00 kn što ukupno donosi prihod iz te aktivnosti od 969.433,00 kn. Sve gore navedeno pokazalo se, pored pozitivnog financijskog efekta i kao aktivnost na kvalitetnoj realizaciji ekološkog osvješćivanja svih građana, što pred nas postavlja dodatne zadaće na daljnjem osmišljavanju i realizaciji selektivnog prikupljanja otpada.

Od razvojnih projekata Grada Poreča kroz sredstva proračuna lokalne samouprave, uz planiranu participaciju u visini od 40% od strane FZOEU-a, tijekom 2007. godine prišlo se sanaciji postojećeg odlagališta Košambra. U osnovi ta se sanacija sastojala od pripreme nove plohe za prihvat novog komunalnog otpada kapaciteta koji će zadovoljiti slijedećih pet godina, preko sanacije postojećeg odlagališta gdje su predviđene aktivnosti na uređenju postojećeg tijela, sa izradom sustava za prihvat oborinskih i sanitarnih voda te izgradnju sustava za otplinjavanje deponije, te u konačnici prekrivanje postojećeg tijela, sve do pripreme terena za buduću izgradnju sustava za selektiranje komunalnog otpada. Posao za sanaciju Košambre povjeren je tvrtki Michele iz Pule sa ugovorenim iznosom od cca 15 milijuna kuna. Spomenimo usput da je planirani rok za realizaciju radova prema troškovniku iznosio 14 mjeseci, odnosno krajnji rok za predaju planiranih i ugovorenih radova 18.08.2008. Realiziranim radovima per 31.12.2007. naplaćeno je iz proračuna 4 milijuna kuna, a u bližoj budućnosti očekujemo participaciju Fonda sa 40 %. Trenutno stanje na gradilištu je takvo da planirani radovi na prvoj fazi kasne cca 3 mjeseca i to uglavnom zbog objektivnih okolnosti i radova koji su djelomično rađeni za drugu fazu sanacije, ali danas čvrsto vjerujemo da će krajnji rok biti ispoštovan. Posebno treba skrenuti pozornost da smo za potrebe odlagališta tijekom prethodne godine izvršili nabavu kompaktora u iznosu od 1.860.000,00 kn, utovarivača – 1.099.000,00, kn te kamion kipera sa kran dizalicom 658.000,00 kn što ukupno iznosi 3.517.700,00 kn.

Obzirom da su projektom uređenja postojećeg tijela deponije, a sve sukladno Studiji utjecaja na okoliš, predviđeni i radovi na djelomičnom preslagivanju rubnih dijelova komunalnog smeća, željeli bi ovom prilikom izvijestiti građane da ćemo tijekom perioda do Uskrsa obavljati navedene aktivnosti. Očekujemo da će se tom prilikom u zraku pojaviti određeni neugodan miris manjih razmjera pa utoliko molimo naše sugrađane za razumijevanje. Komunalno poduzeće će sukladno dosadašnjim redovnim ispitivanjima kakvoće zraka dodatno izvršiti mjerenja i van samog odlagališta sa ciljem kontrole pojave smrada.

Prema planovima Istarske županije, do 2012. godine planira se stavljanje u funkciju regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Kaštijun. Čitajući medije, daje se naslutiti da postoje izvjesne poteškoće u vezi realizacije navedenog objekta. Mi se nadamo da će se ta problematika, sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom iz 2005. godine uskoro razriješiti na opće zadovoljstvo.

Spomenimo da bi Poreština temeljem županijskog plana trebala stvoriti pretpostavke za selektivno prikupljanje komunalnog otpada i njegovo baliranje radi daljnje obrade, a ostatak putem pretovarne stanice otpremati na odlagalište Kaštijun u Puli. No pored naših aktivnosti na okončanju započetih investicijskih radova na pripremi nove plohe i sanaciji postojećeg tijela odlagališta sa pripremom terena za izgradnju novog postrojenja za selektivno prikupljanje i obradu komunalnog otpada, trebaju se odvijati i aktivnosti za uspostavu Eko-otoka (njih 80-ak) diljem Poreštine gdje će građanima biti omogućeno odvojeno odlaganje PET-a, MET-a i stakla.

Recimo usput da su učinjeni i neki konkretni iskoraci na osmišljavanju ideje o izgradnji postrojenja za proizvodnju i prodaju električne energije HEP-u iz plina sakupljenog iz tijela postojeće deponije. Trenutno se radi na pripremi podataka za izradu studije opravdanosti i investicijskog ulaganja.

Uprava društva

    Arrow pointing up